Perete li jaja? A konzerve? Evo šta treba prati, a šta ne

Orašaste plodove treba oprati jer nikada ne znate kako su bili skladišteni
28560 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pranje neke hrane može dovesti do širenja bakterija i, eventualno, naštetiti vašem zdravlju. Sa druge strane, postoje namirnice za koje vam se na prvi pogled čini da je besmisleno prati ih, a zapravo je potebno.

Obavezno treba prati:

Voće i povrće s jestivom korom

I ako vam se učini da je voće ili povrće koje namjeravate da pojedetei čisto, svejedno ga operite. Naravno, bez deterdženta. Nakon 'hladnog tuša' osušite namirnice papirnim ubrusom.

Konzerve

Ovo može zvučati pretjerano i tačno je da bakterije ne mogu ući u konzerve dok su zatvorene, ali mogu preko poklopca ako je ne operete prije otvaranja. Takođe, treba pažljivo pregledati da li su konzerve koje kupujete savršeno očuvane. Ako primijetite bilo kakvo udubljenje ili neko drugo oštećenje na konzervi - zaobiđite je.

Voće i povrće s nejestivom korom

Bez obzira kako ih ljuštite, bakterije će doći do jestivog dijela. Zbog toga je dobro oprati i hranu poput pipuna ili lubenice, ali i narandži, limuna, mandarina i sličnog voća.

Orašasti plodovi

Trebalo bi ih oprati jer nikada ne znate kako su bili skladišteni. Uz to, pranjem ćete ukloniti fitinsku kiselinu koja orašaste plodove štite od parazita, a vašem organizmu može samo da našteti.

Sušeno voće

Ove namirnice se smatrju veoma prljavima. Čak i ako ste ih kupili u lijepom pakovanju, operitei h ili potopite da neko vrijeme stoje u vodi.

A ovu hranu nikako ne treba prati prije kuvanja:

Jaja

Na njih se u industrijskoj proizvodnji stavlja posebna hemikalija kako bi se zaštitila bakterija. Voda uništava ovu zaštitu.

Piletina

Mnogi misle da će pranjem piletine prije kuvanja riješiti problem bakterija, ali time ih samo šire na ruke i kuhinjsku radnu površinu zbog prskanja vode. Bakteriju ćete uništiti tako što ćete meso dobro skuvati ili ispeći.

Ostalo meso

Isto kao i s piletinom, ne treba prati ni svinjetinu, janjetinu, govedinu... bakterija ćete se, umjesto vodom, riješiti visokom temperaturom kuvanja ili pečenja. Ako želite da se oslobodite viška mesnog soka s površine, upotrijebite papirni ubrus i nakon toga dobro operite ruke.

Tjestenina

Pranjem tjestenine uklanjate skrob koji bolje upija sos. Tjesteninu možete isprati jedino nakon kuvanja, ako je želite upotrijebiti u salati.

Pečurke

Njih je bolje samo kratko isprati i osušiti papirnim rubrusom, umjesto da ih dugo držite pod vodom.

Bonus video: