SVJETSKO TAKMIČENJE U VISKONSINU

Švajcarski grijer proglašen najboljim sirom na svijetu

Proizvođaču pobjedničkog sira, Mihaelu Špiheru iz Berna, iz mljekare "Mauntin Dejri Fricenhaus", to je druga pobjeda na "Svjetskom šampionatu", jer je pobijedio i 2008. godine
1832 pregleda 0 komentar(a)
Najbolji na svijetu, Foto: Worldchampioncheese.org
Najbolji na svijetu, Foto: Worldchampioncheese.org

Švajcarski sir vrste "Grijer" najboljim na svijetu proglasio je glasanjem rekordan broja učesnika iz 26 zemalja na Svjetskom takmičenju sireva u američkoj saveznoj državi Viskonsin.

Proizvođaču pobjedničkog sira, Mihaelu Špiheru iz Berna, iz mljekare "Mauntin Dejri Fricenhaus" (Mountain Dairy Fritzenhaus), to je druga pobjeda na "Svjetskom šampionatu", jer je pobijedio i 2008. godine.

Drugoplasirani je takođe iz Švajcarske: tvrdi sir od kravljeg mlijeka "Galus Grand CRU" koji je proizvela "Hardegger Kaese AG", objavio je list "Viskonsin Stejt Džornal".

Takmičenje koje se svake druge godine održava u Medisonu, najveće je za sir, maslac i jogurt na svijetu, a počelo je u utorak s rekordnih 3.667 proizvoda kandidovanih za nagrade.

Sir je degustiralo 55 sudija, koji su tokom takmičenja, uz sir ocjenjivali još 132 kategorije mliječnih proizvoda. Sudije su bile profesionalni ocjenjivači sira, proizvođači, kao i kupci, profesori tehnologije mlječnih proizvoda i naučni istraživači iz 19 zemalja svijeta i iz 14 američkih saveznih država.

Na prethodnom takmičenju, 2018. godine, francuski tvrdi sir od ovčjeg mlijeka "Eskiru", proizveden u "Moleon Fromažeri", osvojio je najviše priznanja.

Zbog nemogućnosti da doputuju zbog novog koronavirusa, sa ovogodišnjeg takmičenja izostali su jedan sudija i 30 ljudi s jednog univerziteta u Japanu, saopštili su organizatori.