Ok, kupili ste brdo brašna: Koliko može da traje i šta je bolji izbor

Pokušajte da kupite samo onoliko brašna koliko mislite da možete da iskoristite tokom narednih nekoliko nedjelja. Uprkos traumama od praznih rafova iz devedesetih, umjesto panike, sjetite se da ni u kineskoj pokrajini Vuhan, koja je bila u strogom karantinu, niko nije umro od gladi
32330 pregleda 6 komentar(a)
Kako čuvati brašno?, Foto: Shutterstock
Kako čuvati brašno?, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2020. 18:10h

Brašno mnogima izgleda kao namirnica o kojoj se ne mora posebno brinuti. Doneste ga u jednoj od onih teških kesa kući iz prodavnice, a zatim ostavite u mračnom uglu ostave, sve dok ne treba da se koristi, zar ne? Nažalost, ne. Sve vrste brašna se tokom vremena kvare, ali i privlače neželjena stvorenja, poput buba, bez obzira koliko su vam ostava i kuhinja čisti.

Vlažnost i visoke temperature mogu dovesti do pojave moljaca ili buđi u brašnu pa ga samim tim možete odmah baciti. Najbolja opcija za čuvanje brašna je zatvorena tegla, u frižideru ili u ormariću. Temperatura treba da bude između 10 i 18 stepeni.

Obično brašno može da traje 6 do 8 mjeseci bez obzira na to da li je otvoreno ili nije, dok brašno od cijelog zrna ima nešto kraći rok trajanja koji iznosi 4 do 6 mjeseci. Ukoliko nakon ovog vremena odlučite da ga koristite trebalo bi da znate da može biti prokisjelo. Prije upotrebe ga pomirišite – ako je dobro, skoro da neće imati miris. Bacite ga ako je miris oštar ili gorak.

Evo kako to da spriječite:

Kupujte samo koliko vam treba

Pokušajte da kupite samo onoliko brašna koliko mislite da možete da iskoristite tokom narednih nekoliko nedjelja. Brašno privlači vlagu, što znači da može da se pokvari prilično brzo. Uprkos traumama od praznih rafova iz devedesetih, umjesto panike, sjetite se da ni u kineskoj pokrajini Vuhan, koja je bila u strogom karantinu, niko nije umro od gladi.

Ne čuvajte brašno u papirnim džakovima

Najlakši način da održite brašno svježim i spriječite bube da ulaze je da čuvate brašno u plastičnim ili staklenim posudama sa hermetičkim zatvaračem. Čuvanje u papirnim džakovima može lako prouzrokovati vlagu i tako dovesti do kvarenja brašna.

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu

Ne ostavljajte posudu sa brašnom na svijetlom mjestu. Toplota i sunčeva svjetlost može da pokvari brašno prerano. Umjesto toga, nađite mjesto koje je udaljeno od peći i drugih izvora toplote u vašoj kuhinji.

Ili još bolje, hladite ga

Ako se desi da kupite više brašna nego što možete da iskoristite u nekoliko nedjelja, napravite mjesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga prije toga stavite u posude sa hermetičkim zatvaračem. Brašno može da izadrži do godinu dana ako se čuva na ovaj način.

Pirinač

Ako ste baš odlučni da stvorite dugortrajne zalihe, imajte na umu da, za razliku od brašna, skoro sve vrste pirinča imaju neograničen rok trajanja ako ga držite daleko od vlage. Čak i polirani bijeli pirinač hermetički zatvoren i čuvan na hladnom može ostati svjež do 30 godina, Izuzetak je jedino smeđi pirinač jer sadrži više ulja u sebi i rok mu je kraći. Čuvajte pirinač na suvom i hladnom mjestu. Jednom kad otvorite kesicu premjestite ga u dobro zatvorenu posudu. Možete je takođe držati i u frižideru ili zamrzivaču.

Pasulj

Bez pristupa vazduha i svjetlosti, pasulj može trajati gotovo neograničeno, ali postupni gubitak vlage može uticati na teksturu i ukus.

Bonus video: