SAVJETI ISKUSNIH

Samo pažljivo: Kako da vam jaja ne popucaju tokom kuvanja?

Dok se neke domaćice kunu da je najbolja varijanta da jaja stoje dugo u vodi u kojoj su se kuvala, druge kažu da je "zlatno vrijeme" za idealno skuvana jaja 8 minuta
9828 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svakoj domaćici se dogodilo da određen broj jaja ne može da ukrasi kako je želela jer su popucala prilikom kuvanja.

Ono što je posebno važno jeste da jaja ne kuvate na najvišoj temperaturi, kao i da jaja imaju dovoljno mjesta u posudi u kojoj se kuvaju.

Ukoliko stavite previše jaja, ona će se sudarati tok voda ključa i veća je vjerovatnoća da će popucati.

Dobar način da to izbjegnete jeste da stavite manje jaja, kuvate nekoliko minuta i onda ih ostavite da odstoje u toj vodi 20-30 minuta.

Pored toga što je odlično za dezinfekciju i brojne kućne trikove, iskusne domaćice znaju da je dodavanje kašike sirćeta u vodu u kojoj se kuvaju jaja dobar način da spriječite da popucaju. Pored sirćeta dobro je dodati i malo soli, dakle - kašika sirćeta i prstohvat soli.

Dok se neke domaćice kunu da je najbolja varijanta da jaja stoje dugo u vodi u kojoj su se kuvala, druge kažu da je "zlatno vrijeme" za idealno skuvana jaja 8 minuta, nakon što je voda proključala.

Najbolje je da jaja budu na sobnoj temperaturi, kada ih koristite za kuvanje. Kada kuvate jaja koja ste upravo izvadili iz frižidera, rizikujete da jaja puknu za vrijeme termičke obrade.

Vode treba da ima toliko da pokrije jaja. Dodajte sirće i so, kako bi se jaja skuvala bez problema i kako bi ih kasnije lakše oljuštili.

Spuštajte jaja u vodu nakon što voda proključa. Nakon što istekne osam minuta, prelijte jaja hladnom vodom, takođe da bi se lakše ljuštila.