Anketa na B92: Najbolje jelo iz crnogorske kuhinje je...

Čitaoci su mogli da biraju između njeguškog pršuta, pljevaljskog sira, njeguškog sira, lenje pite, smočanog kačamaka, Balšića tave i priganica
12259 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Montenegro-for.me
Ilustracija, Foto: Montenegro-for.me

Internet stranica B92 u rubrici "Zanimljivosti" pozvala je čitaoce da u anketi odgovore koje je najbolje jelo iz Crne Gore. Mogli su da biraju između njeguškog pršuta, pljevaljskog sira, njeguškog sira, lenje pite, smočanog kačamaka, Balšića tave i priganica.

"Iako su na nju uticale italijanska, turska, mađarska, ali i druge kuhinje, Crna Gora ima svoja nacionalna jela.

Jela koja se služe na primorju, znatno se razlikuju od onoga što će vam poslužiti ako se nađete na sjeveru Crne Gore ili u njenom središnjem dijelu, ipak, u svakom kutku će za nekoliko jela, sa ponosom isticati da su njihova, nacionalna i tradicionalna", piše u objašnjenju ankete.

Po rezlutatima nakon 24 sata glasanja, na prvom mjestu je njeguški pršut sa 3567 glasova, slijedi smočani kačamak sa 853 glasa, pljevaljski sir dobio je 583, a priganice 516 glasova. Njeguški sir je na petom mjestu sa 269 glasova, šesta je lenja pita sa 137 i na posljednjoj poziciji je Balšića tava sa 115.

U komentarima, čitaoci su pored ostalog napisali:

"Džaba pršut ako domaćica nije napekla priganica (uštipaka) ??"

"Glasao bih za cicvaru..... Zašto nje nema"

"Nema raštana sa suvom ovčetinom na listi..."

"Njeguška pršuta je odlična, ali pršuta ko pršuta, a ima i mnogo boljih ali njeguški sir iz ulja je fantazija!"

"Po meni najbolje je tamno Nikšićko pivo. Hranljivo je a i dobar drug je u borbi protiv korone."

"Smočani kačamak, popara i cicvara. Za Njeguški pršut bi trebala mala domaća svinja, a ne ove od 2OO kg koje se uvoze. I naravno, da se uzgaja i hrani tradicionalno na Njegušima. Nije sve u vetru, mrazu i dimu. Balšića tava je ukusna teletina, ali izmišljeno jelo, nema veze sa tradicionalnom kuhinjom. Crnogorska kontinentalna kuhinja je sirotinjska, umetnost je bila kako napraviti što ukusnije jelo u skromnim uslovima."

"Dobra je Balšića tava ali krap iz Skadarskog jezera sa suvim šljivama je bomba, probao na Vranjini."

"Pljevaljski sir jer je on jedina prava namirnica iz Crne Gore ovo ostalu su argentinski specijaliteti, a priganice nisu ništa drugo do uštipci."

Bonus video: