Otkrijte najfinije bijele pizze

Bijela pizza je pravi specijalitet i savršeno lagana za priprema kod kuće. Otkrijte zašto!
7921 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Président
Ilustracija, Foto: Président
Ažurirano: 04.05.2020. 12:48h

Rijetko ko ne voli pizzu, ali koliko često pripremate bijelu ? Pitate li nas, ona je „gurmanskija“ od uobičajene pizze s umakom od pesto sosa. Za početak, nedostatak spomenutog umaka ne znači da je ova pizza manje sočna – upravo suprotno! Drugi je razlog taj što uz laganiju bazu do izražaja više dolaze dodaci i začini. A kako se ipak radi o kombinaciji tijesta i dodataka, bijele pizza nam se čini kao idealna za proljećne dane. I ne manje važno, pravi je izbor za kućne kulinarske avanture, čak i kad nemate puno namirnica na raspolaganju.

Uz samo nekoliko namirnica i laganu, aromatičnu bazu, i vi možete pripremiti vrhunsku bijelu pizzu i ponovno se zaljubiti u ovo jelo. Iako je riječ o jednostavnim kombinacijama, vjerujte nam, prostora za uživanje i te kako ima! Spremni?

Za savršeno tijesto kao iz picerije predlažemo vam da napravite maslac tijesto. Za njegovu pripremu potrebno vam je:

600 grama brašna (možete kombinovati i 80% glatkog i 20% oštrog brašna)

250 ml tople vode

50 g Président maslaca,

kocka svježeg kvasca,

kašičica šećera,

kašičica soli

Priprema:

U toplu vodu stavite kvasac i šećer, pa ostavite da naraste. Smjesu sipajte u ostatak brašna, dodajte maslac i so i zamesite tijesto. Ostavite ga da odstoji, pa ga razvucite oklagijom ili rukama plehu. Ova mjera dovoljna je za dva manja pleha ili veliki pleh od rerne. Nafilujte picu i pecite je na najnižoj rešetki u rerni zagrijanoj na 230 stepeni desetak minuta.Ovo tijesto možete koristiti i za hljebove, viršle u tijestu, kalcone i ostala jela ovog tipa.A možete ga i zamrznuti pa koristiti po potrebi.

pica škorpion
Ilustracija(Foto: Président)

Nadijevati je možete kao i crvene pizze: povrćem, pečurkama, suhomesnatim proizvodima, ali za gurmanski utisak tu su kombinacije začina, začinskog bilja i dodataka poput limunove korice ili čilija – u bazi ili kao dodatak. Na vama je da istražite! Baš kao i kod pripreme tjestenina, kad je baza laganiji umak poput pavlake i sira, lako je dodavati i otkrivati nove kombinacije ukusa.

Dokaz je i svakodnevni začin poput bibera, koji će zaista zasjati na bijeloj pizzi (koristite svježe mljeveni).

Savjet:

Da bi pizza imala posebnu aromu i njene ivice bile ukusne i hrskave predlažemo da ih premažete mješavinom otopljenog Président maslaca i malo bijelog luka u prahu.

Président maslac je svilenkaste teksture, zlatno žute boje i vrhunskog kvaliteta.Président maslac dobija se iz mlijeka na potpuno prirodan način.Pakovan u izdržljivu aluminijumsku foliju,Président maslac vrlo se lako otvara i zatvara, pa se tako dugotrajno zadržava sva aroma i svježina maslaca. U svakom zalogaju uživajte u čistom kremastom zadovoljstvu.

President Škorpion
Ilustracija(Foto: Président)

Još recepata i kulinarskih inspiracija potražite OVDJE.

Kako pripremati gurmanske bijele pizze

pica Škorpion
Ilustracija(Foto: Président)

Za bijelu bazu poslužiće kisjelo mlijeko, mileram, pavlaka, ricotta i President Salakis. Možete kombinovati od svega po malo, pa slobodno upotpunite i pavlakom za kuvanje, maslinovim uljem, ribanim Ribancem ili mozzarellom. Tijesto premažite nekim krem namazom i/ili sirom, posolite i pobiberite I bacite se na dodatke: sitno sjeckani pršut ili kobasice, pečurke, tikvice, luk, tunjevinu, spanać, brokulu, sušeni paradajz, šparoge… Začinite svježim začinskim biljem: majčinom dušicom, vlašcem, peruinom… Rukolu i bosiljak preporučamo da dodate nakon pečenja, dok je cherry paradajz fin i zapečen, ali i kao svježi dodatak.

Evo i ideje za gurmanski nadjev:

500 g pavlake za kuvanje, milerama,pavlake ili nekog krem sira kašika sjeckanog bosiljka kašika sjeckanog vlašca ili bijelog luka narezan na tanke listiće kašikica rendane limunove korice kašika limunovog soka malo čilija, soli i svježe mljevenog bibera

Sve sastojke usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu, koju možete do 3 dana čuvati u frižideru. Rasporedite je na tijesto za pizzu i upotpunite je po želji: mozzarellom, pečurkama, spanaćem… Dodajete li mesne nareske poput kriški pršuta ,salame ili mortadele, dodajte ih odmah nakon što je pizza pečena.

Fini bijeli nadjev možete upotpuniti i pestom

Pesto genovese (pesto od bosiljka)

Škorpion
Ilustracija(Foto: Président)

Evo jedan klasični recept za pesto koji se najčešće služi kao preliv za tjesteninu, dodatak jelima ili namaz u sendvičima. Možete ga čuvati u teglicama u frižidetu, ali i rasporediti u manje porcije i zamrznuti.

Pazite da su vam listovi bosiljka veliki sočni i aromatični. Listove uvijek operite pod hladnom vodom i dobro osušite. Na 70-80 g listova bosiljka stavite 1 čen bijelog luka. Uvijek koristite tvrde sireve poput parmezana, grane padano ili Ribanca. Poslužiće i ovčji sir pecorino, ali je intenzivniji ukus i ne prija svakom nepcu. Kad su omjeri u pitanju, na istu količinu bosiljka (70-80 g) dodajte 80-100 g sira. Ne štedite na pinjolima, za gore navedene količine potrebno vam je 30-40 g pinjola, a pesto koji od tih količina dobijete dovoljan je za 8-10 tanjira tjestenine. U blender prvo stavite bijeli luk i so dok ne dobijete kremastu kašu, zatim dodajte pinjole i bosiljak (malo po malo), potom sir i na kraju maslinovo ulje, kap po kap dok ne dobijete odgovarajuću gustinu.

Nadamo se da smo vas inspirisali na kreativniji pristup i kad je u pitanju toliko poznato jelo poput pizze. Ako ste se i vi već zaljubili u neku njenu laganiju verziju, podijelite svoju inspiraciju sa nama!

#KuvajmoDoma i neka dom uvijek bude mjesto tradicionalnog okupljanja porodice!