Kako odabrati svježe povrće: Šargarepu zagrebite, kupus oslušnite...

Ljepa boja je samo prvi korak, jer "nije zlato sve što sija"

4744 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odlazak na pIjacu zna da bude uživanje, ali i noćna mora, ako kući donesete bezukusne, stare ili neKvalitene namirnice. Na pijaci treba koristiti svih pet čula, jer povrće mora da se gleda, miriše, proba, dodiruje, ali i sluša.

Prvo pravilo je da na pijaci treba skocentrisano posmatrati šta se nalazi na tezgama. Boja je prvi znak da je povrće svježe. Plavi patlidžan mora da ima sjajnu crnu boju, a salata lijepe, zelene listove. Međutim, lijepa boja je samo prvi korak, jer "nije zlato sve što sija", pišu Novosti.

Pasulj treba "baciti". Uzme se šaka pasulja i baci tu gdje je bio. Ako je zvuk "pun" - pasulj je mlad, a ako je "lak" stari je.

Šampinjoni mogu da se provjere, pošto nekada i svježi mogu da budu "isprljani" zemljom. Ukoliko su šampinjoni lijepe, bijele boje treba ih pažljivije osmotriti, jer kapica ne smije da bude odvojena od "nogice". Samo ako su spojene u cjelinu pečurka je svježa i treba je kupiti.

Krastavac i tikvice treba da budu jakih boja i čvrsti na dodir. Grašak mora da bude jarke zelene boje, ali krupna zrna su sigurno stara. Ukoliko je u mahuni, treba je dodirnuti i opipati veličinu zrna, pa ukoliko su mala - grašak je premlad.

Zelenu salatu, takođe, treba pipati. 'Puterka' se lako prepoznaje po obliku listova, ali je uvijek bolje kupiti onu koja ima glavicu, a to može da se utvrdi okom i nježnim dodirom kod korena.

Paradajz ne treba "kupovati očima", jer najljepšu boju ima uvozni, koji je i savršenog je oblika i veličine. Treba tražiti stare sorte koje su često bleđih nijansi i različitih veličina.

Boranija umije da prevari, pa treba odlomiti vrh i povući ga sa strane gdje je spojena. Ukoliko sa odlomljenim vrhom krene i konac - boranija je stara.

Crni luk mora da ima lijepu boju, ali je još važnije da bude čvrst. Isto važi i za šargarepu, koju treba noktom blago zagrebati i domaćici će biti jasno da li je svježa.

Mnogi kupuju što veće i crvenije jagode, a to je pogrešno. Treba pogledati peteljku - ne smije da bude 'ukovrdžana'.

Neko voće i povrće se "sluša". Takav je, recimo, kupus koji mora da ima tup zvuk. Treba kuckati lubenice, pipun i tikve - ne smiju da imaju šupalj, već "pun zvuk".

Bonus video: