Kralj ljetnje trpeze: Plavi patlidžan na turski način

Za kulinarske izazove idealni su čvrsti, glatki i sjajni plodovi

14625 pregleda 76 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Patlidžan je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama. Kada je riječ o kvalitetu, za kulinarske izazove idealni su čvrsti, glatki i sjajni plodovi. Birajte teže plodove, radije kupite nedozrele, nego prezrele patlidžane. Kod prezrelih plodova gorak ukus je izrazit, a nNedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu.

Patlidžan možete pripremati na različite načine - jedan od njih je punjeni plavi patlidžan na turski način.

Sastojci:

  • 4 plava patlidžana srednje veličine
  • 1 glavica luka
  • 600 g mljevenog mesa po izboru
  • 4 paradajza
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • maslinovo ulje
  • so i biber

Priprema:

Povrće očistimo i operemo, patlidžane prepolovimo, izdubimo im sredinu, stavimo ih u zdjelu, pokapamo limunovim sokom, posolimo, prelijemo vodom i ostavimo da odstoje tridesetak minuta. Dva paradajza narežemo na kockice, dva na kolutove, a luk nasjeckamo.

U tiganj, na 2-3 kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo 3-4 minute dok malo ne omekša.Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo ga stalno miješajući.

Nakon 15-ak minuta, dodamo kockice paradajza, začinimo solju i biberom i pržimo dalje dok tečnost ne ispari. Potom dodamo polovinu sjeckanog peršuna, promiješamo i maknemo s vatre.

Patlidžane ocijedimo, osušimo i premjestimo u vatrostalnu posudu.

Zatim ih prelijemo maslinovim uljem, filujemo mljevenim mesom, prekrijemo kolutovima paradajza, prelijemo s još malo maslinovog ulja i stavimo da se peče 35 minuta na 190°C.

Gotovo jelo pospemo preostalim sjeckanim peršunom i poslužimo.

Bonus video: