Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje i zašto

Studije dokazuju da polifenoli iz ovog ulja ne podnose dobro toplotu, pa će na njegova dobra stvojstva loše djelovati čak i pet minuta zagrijavanja na 188 stepeni

10640 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje se često pominje kao najbolji izbor koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Ipak, postoje situacije u kojima ga ne treba koristiti. Sama maslina sadrži brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji takođe imaju protivupalna svojstva. Evo kada ne treba koristiti maslinovo ulje:

1. Ako nijeste sigurni da je kvalitetno

Prije nego što počnete da koristite maslinovo ulje za kuvanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je da budete sigurni da je riječ o ekstra djevičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 odsto italijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga radili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga miješali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

2. Za prženje

Određeni broj stručnjaka u kulinarstvu tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti toksine tokom zagrijavanja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izvanredan nutritivan sastav, a najznačajniji su polifenoli koji nude jaku antioksidativnu aktivnost i tako djeluju na zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Studije stalno dokazuju da polifenoli iz ovog ulja ne podnose dobro toplotu, pa će tako samo 5 minuta zagrijavanja na 188 stepeni uništiti čak 50 posto hidroksitirosola i 69 posto luteolina, koji se nalaze u maslinovom ulju.

3. Za roštilj

Mnogi kuvari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerojatno ulje gorjeti, izazvati plamen i učiniti da hrana ima 'ukus izgorjelog drveta'.

Kako hrana na roštilju ne zahtijeva ulje, dobro namažite rešetke, ali uljem koje podnosi visoke temperature. Kada je hrana gotova, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.

4. Za pripremu kolača

Prema riječima proizvođača Olivers & Co., u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umjesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti ukus npr. kolača.

5. Kao preparat za njegu kože sklone aknama

Vjerojatno ste čuli da mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i ljepota kose, a ono se često može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Nema ničeg lošeg u tome, ali maslinovo ulje može da pogorša probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore.

Bonus video: