Kako prepoznati dobar med: Testirajte ga sami

Budući da je riječ o namirnici koja nije ni malo jeftina, sigurno ne želite da umjesto meda zapravo kupite gusti šećerni sirup

13872 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kvalitetnim medom smatra se svaki koji nema dodataka. On mora jasno mirisati na lipu, bagrem ili neki drugi svoj sastavni dio. Prirodno svojstvo meda je kristalizacija. Ali, neke vrste meda kristalizuju se sporije, neke brže pa to ne pokazuje da li je med pravi ili vještački. I falsifikovani med se može kristalizovati. Budući da je riječ o namirnici koja nije ni malo jeftina, sigurno ne želite da umjesto meda zapravo kupite gusti šećerni sirup.

"Mnogi kupuju tečni med jer misle da kristalizovani ne valja, a u tečnom se može svašta podvaliti. Je li med pravi, može se provjeriti na više načina. Kad kašičicu pravog meda stavite u čašu vode, pašće na dno i ostati u obliku piramide, kako je i curio, i treba mu duže da se rastopi. Vještački se brzo rastopi. Ako kap meda stavite na nokat, ona ostane u kuglici, a ako odmah počne da se širi, med ima višak vode. Pravi med gori, na štapić za uši stavite malo meda, utrljate ga i zapalite. Patvorina ne gori. Što je med gušći, to bi trebao da bude bolji. Ako se tegla okrene naopako, u medu mora da krene kugla vazduha i da se sporo pomiče. Ako ide prebrzo, med je prerijedak, objasnio je za 24sata.hr Slavko Stojanović, pčelar i predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj.

Med bi trebalo koristiti tokom cijele godine, ne samo zimi, a njime se može zamijeniti šećer. Med se ne smije stavljati u vrući napitak jer se tako unište njegova ljekovita svojstva.

Postoji još nekilo trikova kojima možete provjeriti da li je med pravi:

  1. Uzmite malo meda i protrljajte ga između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Čist med je dobar za kožu i nije lepljiv. Ako počne da se lijepi, znači da ima šećera i vještačkih zaslađivača u njemu.
  2. Stavite malo meda na papir ili maramicu. Čist i prirodan med ne sadrži vodu i neće probiti papir dugo vremena.
  3. Namažite med na parče hljeba. Prirodni med će stvrdnuti hljeb za nekoliko minuta, dok će vještački med navlažiti hljeb zbog sadržaja vode.
  4. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da je zapalite. Prirodni med neće smetati paljenju šibice. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći da se zapali.

Bonus video: