'Stromboli' pica: Vulkan zavodljivog ukusa

Legenda kaže da je nastala u američkim restoranima italijanskih migranata

6167 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stromboli je većini poznat kao talijansko ostrvo s aktivnim vulkanom, ali iza tog naziva skriva se i – urolana pica. Legenda kaže da je nastala u američkim restoranima italijanskih migranata koji joj ime ipak nijesu dali po ostrvu, nego po filmu Roberta Rosellinija „Stromboli“ iz 1950. godine.

U ovoj ukusnoj vekni obavezno se kombinuje sir sa suvom salamom ili kobasom po želji, a rezultat je slasno jelo koje ćete možda zavoljeti i više od prave pice.

Sastojci: - tijesto za picu (recept za tijesto možete naći OVDJE) - 2 dcl pasiranog paradajza - 300 g mocarele narezane na tanke kriške (možete je zamijeniti domaćim mlađim sirom( - 150 g rendane gaude - 200 g šunke po izboru (u „listovima“) - 100 g suve salame po izboru - 1 mala kašika sušenog origana - malo suvog bosiljka (ili svježeg, sitno narezanog) - 1 malo jaje i 2 kašike mlijeka za premazivanje

Priprema:

U paradajz dodajte origano i bosiljak, po želji dodajte i druge začine koje volite te sve promiješajte. Razvaljajte tijesto za picu pa ga premažite paradajzom. Pripazite na to da tijesto ne premažete i ne punite skroz do ivica, ivice ostavite prazne kako biste lakše mogli urolati tijesto na kraju. Zatim po tijestu posipajte pola rendane gaude pa ravnomjerno rasporedite šunku. Na šunku rasporedite pola sira, a nakon njega složite suvu salamu. Završite slaganje slojeva s ostatkom mocarele i gaude.

Čvrsto umotajte tijesto u rolnu, a prazne ivice dobro stisnite prstima i malo podvijte. Pažljivo je prebacite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Razmutite jaje, dodajte mu mlijeko pa dobro promiješajte i premažite cijelu veknu. Stavite u zagrijanu rernu i i pecite oko 20 minuta, sve dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.

Bonus video: