Kako da na brzinu ukisjelite kupus

Kupus možete da ukisjelite i bez glomaznih kaca za svega dva do tri dana
1440 pregleda 1 komentar(a)
iLUSTRACIJA, Foto: Shutterstock
iLUSTRACIJA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2019. 22:06h

Nijeste imali vremena, prostora, volje da ukisjelite ogromnu količinu kupusa, a sad vam treba? Rješenja postoje - kupus možete da ukisjelite i bez glomaznih kaca za svega dva do tri dana. Rezultat nije potpuno isti kao kada je riječ o tradicionalnoj metodi, ali svakako može da posluži.

Prvi način:

Sitno isjeckajte kupus, ili mu pažljivo odstranite listove, pa ih lagano spuštajte u posudu koju ste namijenili za kisjeljenje. To mogu da budu i običan veći lonac ili plastična kanta). Prelijte vrelom vodom u koju ste dodali kašiku soli i 2 dl sirćeta (ovo je za količinu 3 do 4 srednje glavice). Odozgo pritisnete kupus nekim težim tanjirom ili predmetom i ostavite da stoji tako dva dana na terasi.

Drugi način:

Glavicu kupusa očistite i izdubite korijen. U udubljenje sipajte sirće (otprilike mala kafena šoljica) pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po čitavoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete dobićete kisjeli kupus.

Treći način:

Kada očistite glavicu, izdubite koijren i sipajte u šupljinu so, stavite kupus u dublji sud, a pored njega krišku hljeba. Kupus potom prelijte ključalom posoljenom vodom (so po ukusu, ali ipak vodite računa da ga so čuva od kvarenja) i poklopite. Očekujte da se kupus ukisjeli za najviše pet dana, ali uslov je da ga držite na toplom.

Bonus video: