Više neće biti zdrava: Pet sigurnih načina da upropastite salatu

Koliko ulja u salati je previše, zašto je važna vrsta sira koju dodajete...

21846 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Salata je savršeno zdrav obrok. Osim kada je upropastite. Provjerite da li svoje salate pretvarate u totalno nezdrave obroke. Nutricionista Marija Đurković (nutricionista_mara), na Instagramu daje praktične savjete kako da se zdravo hranite, kako da izvučete maksimum iz svih namirnica, koje greške u pravljenju hrane da izbjegnete i kako da korigujete kilažu. Ona upozorava na najčešće greške kojima, nesvjesno, upropastimo jedan od najzdravijih obroka: salatu.

Salata u svakom obliku zvuči kao jako zdrava opcija sa kojom nema greške. Da li je tako? Dobro provjerite da li nešto od toga radite i zapamtite da salata, čak i kada je ono što nazivamo obrok salatom u najvećoj meri mora sadržati povrće. Sa svakom vrstom dodataka budite pažljivi, jer je lako možete učiniti veoma kaloričnom.

Previše ulja

Salate od zelenog povrća mogu biti bezukusne i krute ako im se ne doda koja kap ulja. Ali najveća greška je 'odokativno' sipanje. Mjerite kašikom i neka bude jedna.

Previše sira

Sir u salati je odličan sastojak, ali je bitno koji je: posniji/masniji i koja je količina. Ako stavljate kockice fete koja je dosta masna i kalorična, onda vodite računa da ne pretjerate.

Previše krutona

Kockice prepečenog hljeba salati daju veću hranljivost, ali pola šolje krutona ima 100 kalorija, pa pazite. Ako ih stavljate zbog hrskavosti, znajte da će isti efekat dati i par oraha ili badema.

Previše proteina

Ako salati dodate komadiće mesa ili kuvanih jaja, dobijate kompletan obrok. Ali pazite da ne bude više mesa nego salate i da meso bude kuvano, a ne prženo ili pohovano.

Previše preliva

Gotovi kupovni prelivi stvarno mogu popraviti ukus salate, ali su jako kalorični i često puni štetnih dodataka. Sok od limuna ili limete uvijek je najzdraviji preliv, a daje i odličan ukus.

Bonus video: