Dva recepta za džem od jagoda: Obični i bez šećera

Džem bez šećera ima kraći rok trajanja, jer šećer služi kao konzervans

50998 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kad palačinke ili obično parče hljeba namažete džemom od jagoda, znate već, preplaviće vas bogatstvo mirisa i ukusa. Naravno, može se koristiti i za pravljenje kolaća, a pred vama su dvije varijante za spremanje džema od jagoda - tradicionalni i bez šećera.

Tradicionalni džem

Sastojci:

  • 3 kg očisćenih i opranih jagoda
  • 2 kg i 100g šećera

Priprema

Očistite jagode, stavite veliku šerpu i pošećerite ih. Treba da odstoje nekoliko sati, može i preko noći, da bi pustile sok. Šerpu sa jagodama stavite na ringlu uključenu na najjaču vatru dok ne provri, a onda smanjite na umjerenu temperaturu. Za oko 30 do 40 minuta džem će biti gotov. Tokom kuvanja potrebno je sklanjati pjenu. Sipati u sterilisane tegle.

Džem bez šećera:

  • 1 kg jagoda
  • 60 ml limunovog soka
  • 3 kašičice izrendane korice limuna
  • 70 g meda

Priprema:

Očišćene jagode usitnite, a zatim ih stavite u dublju posudu. Dodajte ostale sastojke: izrendanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri uz često miješanje.

Kada je smjesa dovoljno gusta ( isprobajte stavljajući kašičicu džema na tacnu), odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuvanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.

Džem čuvajte u fižideru i pojedite ga u naredne dvije nedjelje. Budući da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku.

Bonus video: