Zdravije su: Bezglutenske palačinke od kukuruznog brašna

Palačinke od kukuruznog brašna teže se presavijaju, pa ih je bolje umotati u rolnu nego praviti od njih trouglove

17794 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Kukuruzno brašno zdravija je opcija od običnog bijelog, zbog toga što je bogatije nutrijentima. Osim što njime u organizam unosimo više vlakana i proteina, sadrži mnogo vitamina B, bogatstvo cinkom čini ga velikim saveznikom u čuvanju dobrog zdravlja.

Sastojci (za 8 palačinki):

  • 2 jaja
  • 1 šoljica kukuruznog brašna (fino mljevenog, ne palente)
  • četvrtina kašičice soli
  • četvrtina kašičice praška za pecivo
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl vode
  • 1 kašila ulja ( u smjesu)
  • 1/2 kašike ulja (za tiganj)

Priprema:

Od nabrojanih sastojaka umutiti smjesu. Smjesa će biti rjeđa od obične smjese za palačinke, zato je potrebno kod uzimanja smjese za svaku palačinku dobro promiješati cijelu smjesu jer se kukuruzno brašno lakše i brže slegne.

Ako imate vremena ostavite smjesu da odstoji pola sata - na taj način ćete ublažiti zrnasti ukus kukuruznih palačinki koji ih u najvećoj mjeri razlikuje od običnih od bijelog brašna. Možete i odmah da ih pržite.

Iako se smjesa za palačinke ne mora miješati mikserom, ako miješate mikserom dobićete prhkije palačinke, koje se lakše savijaju. ako želite da palačinke umutite mikserom, stavite suve sastojke, jaja i manje mlijeka. Zatim pred kraj dodajte ostatak vode i mlijeka i ručno promiješajte. Kašiku ulja uvijek dodajete na samom kraju pred pečenje, jer tako će ispuniti svoju svrhu sprječavanja lijepljenja kukuruznih palačinki za tiganj.

Ako želite da vam i prva palačinka ispadne dobra, a da ne bude premasna, kuhinjskim papirom ili salvetom razmažite ulje po tiganju. Kuhinjski papir će dovoljno nauljiti da se palačinke ne lijepe. Ostale palačinke se neće lijepiti zbog kašike ulja u smjesi, pa ulje više nije potrebno dodavati.

Palačinke od kukuruznog brašna teže se presavijaju, pa ih je bolje umotati u rolnu nego praviti od njih trouglove.

Bonus video: