Pripazite: Najčešća greška prilikom spremanja jela sa paradajzom

Kuvani paradajz je bolji izbor ako obraćate pažnju na svoje zdravlje jer tako oslobađa više likopena i ostalih nutrijenata

7863 pregleda 175 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Paradajz se koristi za pripremu raznih toplih jela, ne samo salate. Ova biljka je jedan od omiljenih dodataka mediteranskim jelima, koja štiti zdravlje, a za razliku od većine namirnica, najviše pruža ako se termički obradi.

Većina domaćica misli da zna da spremi paradaz, ali postoji jedan korak koji se često preskoči, a upravo on daje poseban ukus svakom jelu od paradajza.

Vjerovatno krompire i tjesteninu kuvate vodi u koju prethodno stavite dovoljno soli. Idealno, ta voda bi trebala da bude otprilike slana poput morske vode kako bi hrana bila što ukusnija. Poruka je da ne štedite na soli kada kuvate ove namirnice. Pitanje je - dodajte li dovoljno soli kada kuvate paradajz? Upravo taj začin je važan za savršen ukus paradajza, ali dodaće nešto posebno i njegovoj teksturi.

Eksplozija ukusa

Iako može zvučati čudno, paradajz i so su savršen par jer će upravo so omogućiti i da se svi drugi sastojci jela dobro povežu. Mnogi se čude zašto se prstohvat soli dodaje pri pripremi slatkih zalogaja, ali i u tom slučaju ona pruža poseban ukus.

So je dakle nezamjenjiva i kada paradajz kombinujetee u jelu sa drugim sastojcima. Koriste li puno začina kada pripremate recimo sos od paradajza za tjesteninu? Ako je tako dobro je znati da će i u tom slučaju so malo pojačati i aromu svih tih začina i sve dobro povezati.

Zdravstvene blagodati paradajza

Može se reći da paradajz ima toliko zdravstvenih blagodati da stručnjaci ne stižu da ih objave, a najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz grupe karotenoida, koji pomaže u borbi protiv taloženja ćelija raka i štiti zdravlje srca. Kuvani paradajz je bolji izbor ako obraćate pažnju na svoje zdravlje jer tako oslobađa više likopena i ostalih nutrijenata.

Paradajz sadrži vitamine A i C, kalcijum i kalijum. Sok od paradajza prirodno snižava povišen holesterol. Obiluje vlaknima, ali i niacinom koji se godinama koristi kao prirodan način liječenja visokog holesterola. On djeluje blagotvorno na vašu kožu - zatvara pore i hladi kožu lica. Za trenutni efekt, uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljate po licu.

Paradajz ima malu energetsku vrijednost (samo 18 kcal na 100 grama), a sadrži čak 94 posto vode. Ako ste na dijeti, paradajz radi za vas. Kako ima vrlo malo kalorija, možete ga jesti umjesto grickalica tokom dana.

Bonus video: