Jaje koje ovako izgleda morate odmah baciti

Fina jaja su zdrava namirnica puna proteina. Ipak stručnjaci upozoravaju da jaje ponekad može da bude dom opasne bakterije

15595 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako su dugo bila ozloglašena i optužena da sadrže previše holesterola, mnoga istraživanja su pokazala da su jaja odlična namirnica sa kojom, kao i sa svim drugim, treba biti umjeren.

Poznato je da su bjelanca odličan izvor proteina dok žumanca sadrže holesterol, ali onu vrstu koja nije štetna.

Jaja su lako kvarljiva namirnica, a posebno je važno paziti da im nije istekao rok trajanja.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a preporučuje pažljivu provjeru jaja prije konzumacije. Ako je belance poprimio nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci iz USDA-e. Promjena u boji, koliko god suptilna bila, može značiti da je riječ o pokvarenoj namirnici koja sadrži bakteriju Pseudomonas, koja je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

„Ova bakterija stvara pigment u bjelancetu jajeta, pa ako primijetite da bjelance nema poznatu boju, odnosvo da je prozirno, bacite ga“, savetuju stručnjaci iz Centra za bezbjednost.

Osim boje bjelanceta ova bakterija prouzrokuje i druge vidljive promjene - može promijeniti miris a žumance može poprimiti zelenkastu boju, ali tada je svima očigledno da jaja ne valja. Zamućeno bjelance prvi je znak i zato na njega treba obratiti pažnju.

Odranije sigurno znate da jaja koja nijesu svježa možete prepoznati po tome što se žumance razlije kad razbijete jaje, ali to ne znači da je jaje pokvareno već da treba da obratite pažnju na rok trajanja pri kupovini, ili promijenite mjesto gdje nabavljate ovu namirnicu.

Bonus video: