Da li treba da perete piletinu prije kuvanja? Evo odgovora

Pažljivo rukovanje i priprema sirove živine neophodni su za očuvanje zdravlja

9254 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko ste do sada prije kuvanja piletinu uvijek prali, možda je vrijeme da razmislite o ovoj potencijalno opasnoj navici.

Stručnjaci za zdravlje i sigurnost hrane savjetuju da se piletina ne pere, jer se tako može povećati širenje bakterija i rizik od unakrsne kontaminacije. Pažljivo rukovanje sirovom piletinom tokom pripreme je ključno za izbjegavanje trovanja hranom.

Pranje piletine ne rješava, a može da pogorša problem

Većina ljudi koji čiste piletinu misle da na taj način peru razne bacile sa nje. I dok jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija, kao što su kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne radi ništa protiv toga. U stvari, pranje piletine zapravo pogoršava ovaj problem, jer pranje vodom može da širi bakterije oko sudopere, radnih površina u kuhinji, pa čak i vaše odjeće. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način da se eliminišu bakterije kuvanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe. Minimalna temperatura kuvane piletine treba da bude 165 stepeni, piše Citymagazin.

Kuvari su podijeljenog mišljenja

Profesionalni kuvari podijeljeni su po ovom pitanju. Čuvena Džulija Čajld bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila da nema potrebe za pranjem. Gartenova na svojoj strani ima nauku koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista, osim vezivanja za dugogodišnje navike, nema razloga da se to radi.

Ako ostanete lojalni pranju piletine, pokušajte da je ne perete barem jednom da vidite da li zaista možete primijetiti razliku. Ako odlučite da nastavite sa svojom navikom pranja, moraćete da preduzmete mjere za pravilnu dezinfekciju bilo koje površine koja je prskanjem mogla da dođe u kontakt sa piletinom kako bi se sprečila unakrsna kontaminacija. Pažljivo rukovanje i priprema sirove živine neophodni su za očuvanje zdravlja.

Bonus video: