Hercegovački uštipci: Prostiji od zetskih priganica?

Uštipci treba da budu hrskavi. To ćete postići tako što ih pržite kratko, ali na vrelom ulju s obje strane

22421 pregleda 5 komentar(a)
Hercegovački uštipci, Foto: covermagazin.com
Hercegovački uštipci, Foto: covermagazin.com

Nekad jelo za siromahe, danas se hercegovački uštipci smatraju ukusnom grickalicom ili brzom zamjenom za hljeb koja je spremna u pet minuta. Oni koji vjeruju da su zetske priganice najjednostavnija vrsta jela iz ove grupe, izgleda nijesu u pravu jer od ovih uštipaka, jednostavnije - ne može.

Sastojci:

  • brašno
  • voda
  • malo soli
  • ulje za prženje (po želji može i druga masnoća)

Priprema:

Miješajte viljuškom brašno, vodu i so, da se razbiju sve grudvice. Smjesa treba da bue gusta kao smjesa za palačinke. U tiganj sipajte ulje. Kada se dobro zagrije izlijevajte tijesto prema veličini ili obliku koji želite. Kada se jedna strana isprži, prevrnite na drugu.

Uštipci treba da budu hrskavi. To ćete postići tako što ih pržite kratko, ali na vrelom ulju s obje strane, piše u receptu koji objavljuje covermagazin.com.

Razmjera brašna i vode za hercegovačke uštipke je proizvoljna, ali se preporučuje da bude jednaka - na primjer na jednu šoljicu brašna stavite jednu šoljicu vode.

uštipci
foto: covermagazin.com

Poslužite sa sirom, kajmakom, paštetom, nutelom, marmeladom… Ili samostalno kao ukusnu grickalicu.

Sa sastojcima za smjesu možete eksperimentisati, možete koristiti različite vrste brašna, dodati malo palente ili sjemenki po želji.

Bonus video: