Super ukusni kokos kolač

Kokos kolač ostaviti da se potpuno ohladi pa ga onda isjeći i poslužiti, ili ga pokriti folijom i odložiti u hladniju ostavu do služenja

17267 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za korice:

- 4 jaja

- 8 kašika šećera

- 100 ml mlijeka

- 100 ml ulja

- 12 kašika mekog brašna

1 prašak za pecivo (od 10 gr)

- 2 kašike kakaoa

Fil:

- 500 ml mlijeka

- 3 kašike oštrog brašna

- 8 kašika šećera

- 100 gr kokosa

- malo ekstrakta od vanile

Glazura:

- 100 gr čokolade

2-3 kašike ulja

Priprema:

Uključiti rernu na 180 stepeni. Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu pa dodati žumanca, a zatim i ulje i mlijeko. Mlijeka ostaviti malo, kao za jednu veliku kašiku, ono će nam trebati poslije. Dodati na kraju brašno i prašak za pecivo i sve zajedno umutiti da nema grudvica. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela, otprilike, pa u jednu dodati kakao i odvojenu kašiku mlijeka i sve zajedno umutiti.

Pleh dimenzija 30 x 20 cm obložiti papirom za pečenje, tako da malo viri napolje pa istresti cijelu kakao smjesu i staviti da se peče u rernu 15 minuta, da se uhvati korica. Dok se korica peče pomiješati šećer i brašno za fil pa dodati malo hladog mlijeka, a ostatak sipati u šerpu i staviti na vatru da provri.

Zakuvati smjesu kada mlijeko provri i miješati dok se ne zgusne. Neće se jako zgusnuti, jer tako treba, pa je skloniti sa vatre i dodati kokos, a na kraju i ekstrakt vanile i sve izmiješati. Izvaditi koricu iz rerne, nanijeti cio kokos fil, poravnati pa preko preliti masu za svijetlu koricu. Vratiti u rernu da se peče između 20 i 25 minuta.

Pečen kolač preliti glazurom napravljenom od otopljene čokolade sa uljem. Pleh dodatno malo prodrmati da se ta čokolada lijepo rasporedi. Kokos kolač ostaviti da se potpuno ohladi pa ga onda isjeći i poslužiti, ili ga pokriti folijom i odložiti u hladniju ostavu do služenja.

Bonus video: