Savjeti za savršen roštilj: Pripremite meso na vrijeme i nemojte ga previše okretati

Pazite da vam vatra ne bude prejaka jer će se u tom slučaju meso imati ukus uglja, ali ni preslaba jer će u tom slučaju meso biti kao da ste ga pripremili u kuhinji
640 pregleda 1 komentar(a)
roštilj, Foto: Shutterstock
roštilj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2018. 19:43h

Bliži se 1. maj, dan na koji mnogi otvaraju sezonu roštiljanja i druženja na otvorenom.

Ukoliko želite da napravite savršen roštilj prije svega se pobrinite da imate alat koji vam je potreban za roštiljanje - hvataljka kojom ćete okretati meso i rukavice za roštiljanje koje su otporne na toplotu. Stručnjaci ističu da je priprema ključ dobrog roštilja. Izračunajte koliko vam je mesa potrebno i imajte na umu da će meso koje pripremate imati bolji ukus ukoliko ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja.

Osim toga, pazite da vam vatra ne bude prejaka jer će se u tom slučaju meso imati ukus uglja, ali ni preslaba jer će u tom slučaju meso biti kao da ste ga pripremili u kuhinji.

Pazite i da meso ne bude previše hladno. Ukoliko meso nije sobne temperature neće se ispeći ravnomjerno. Kada meso stavite na roštilj potrudite se da ga što manje pomjerate i okrećete, jer savršen ukus mesu daje karamelizacija površine do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Ukoliko planirate pripremiti i povrće Džejmi Oliver savjetuje da ga isječete, posolite i složite na ražnjiće. Jedna od najčešćih grešaka je posluživanje mesa odmah nakon što ga skinete s roštilja. Stručnjaci savjetuju da pustite meso da se odmori nekoliko minuta jer će mu to pomoći da ponovo upije sokove koje je izgubilo i da postane mekše i sočnije.

Izvor: klix.ba

Bonus video: