Dva recepta: Kasapski đuveč sa suvim i svježim mesom

Tradicionalno jelo koje se može praviti sa različitim vrstama svježeg, ali i sa suvim mesom

11548 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/ ukusi_juga
Ilustracija, Foto: Instagram/ ukusi_juga

Mlađi čitaoci/čitateljke možda ne znaju da se za mesaru nekad govorilo i kasapnica, pa bi u prevodu kasapski đuveč bio - mesarski đuveč. Kako god ga zvali, riječ je o tradicionalnom jelu koje se može praviti sa različitim vrstama svježeg, ali i sa suvim mesom. Neka vas ne zbunjuje činjenica da se u jelo stavljaju i pirinač i krompir - budući da jelo treba dugo da se krčka, krompir se gotovo ne osjeća ali jelu daje finu kremastu strukturu.

Sastojci:

  • 600-700g suvog mesa (ili 1kg suvih rebara)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika
  • 1 šolja pirinča okruglog zrna
  • 2-3 krompira srednje veličine
  • 1 šolja paradajza iz flaše
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 kašičica peršuna

Priprema: Sitno isjeckan luk ubaciti u vruće ulje i pržiti na srednjoj temperaturi. Nakon 3-4 minuta dodati sjeckanu šargarepu i papriku. Dodajte sušeno meso isječeno na komade. Ako je meso sasvim suvo možete ga kuvati pola sata prije dodavanja u đuveč. Promiješajte, pržite par minuta pa prelijte sokom od paradajza. Upržite dok ispari višak vode iz paradajza.

Dodajte krompir isječen po dužini, promiješajte sve i nakon 5 minuta dodajte opran i oijceđen pirinač. Mešajte 2-3 minuta, dodajte crvenu papriku pa prelijte vrelom vodom da voda prekrije sve. Sipajte so i peršun.

Stavite u rernu na 200°C, nakon 20 minuta smanjite na 180°C. Ostavite da se sprema dok ne ispari skoro sva voda, malo tečnosti treba da ostane, da bi đuveč bio sočniji.

Kasapski đuveč sa svježim mesom

600 g svinjskog (ili drugog mesa po izboru) pržiti na ulju dok ne dobije rumenkastu boju, a zatim nalivati po malo tople vode i dinstati ( dok meso ne omekša). Dok se meso dinsta dodati 3 glavice sitno sjeckanog crnog luka i 3 šargarepe isječene na kockice. Onda dodati

3 svježe paprike sječene na kockice i 3 paradajza na kriške, posoliti pa dobro promiješati i propržiti. Dodati kašičicu aleve paprike, šoljicu pirinča i 1/2 kg krompira oljuštenog i isečenog na kriške. Naliti vodom da ogrezne, dodati peršun i staviti u vrelu rernu da krčka, dvadesetak minuta dok voda ne ispari.

Bonus video: