Pogačice sa mladim lukom: Hrskave, iznutra mekane, mirišljave

Za iskusnije domaćice ove pogačice će biti lak zadatak, a za početniice i početnike u kuhinji precizan recept je pravi način da iskustvo steknu

22491 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: slavonka.com.hr
Ilustracija, Foto: slavonka.com.hr

Pravo je vrijeme da date oduška svojim kulinarskim vještinama - povrća je sve više, a ima još dosta do vrelih dana kada niko ne želi da se primakne šporetu. Fina, hrskava korica spolja i mekano ukusno pecivo iznutra, joŠ ako tome dodate finu aromu mladog luka - ne treba vam više preporuka da isprobate pogačice sa mladim lukom.

Sastojci:

  • 5 strukova mladog luka
  • 320 g glatkog brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica svježe mljevenog papra
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 130 g hladnog maslaca
  • 4 pune kašike kisjele pavlake
  • biber

Za premaz:

  • 40 g otopljenog maslaca
  • 2 kašičice krupne soli za posipanje

Priprema:

Uključite rernu na 220 stepeni i pustite da se grije. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Mladi luk sitno nasjeckajte na kolutiće.

U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto, dodajte suve sastojke - brašno, svježe mljeveni biber, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Mutilicom promiješajte sastojke kako bi se fino rasporedili. Maslac držite u frižideru sve do trenutka kada vam treba. Mora biti hladan kako bi se prilikom pečenja otopio i stvorio paru koja će pomoći da se pogačice fino dignu.

Maslac narežite na sitne kockice i dodajte suvim sastojcima. Prstima utiskujte maslac u brašno kako biste dobili mrvičasto tijesto. Pokušajte da budete brzi kako se maslac ne bi previše ugrijao. Bitno je da maslac razbijete na što sitnije komadićei da nema niti jednog komada početne veličine. Kada ste dobili mrvičasto tijesto, dodajte sjeckani mladi luk i rukama opet promiješajte sastojke.

U sredini smjese napravite udubljenje i dodajte kisjelu pavlaku. Mijesite u posudi sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Malo pobrašnite radnu površinu i istresite smjesu. Oblikujte pravougaonik i rastanjite dlanovima smjesu na otprilike 2 cm. Slijedi preklapanje koje je bitno kako biste dobili što više slojeva u pogačicama. Uzmete lijevu stranu tijesta i preklopite do pola, isto to uradite s desnom stranom i opet lagano utisnete. Ovaj postupak ponavljajte još dva puta, ukupno 3 preklapanja.

Kada ste završili preklapanje, možete oblikovati pogačice. Smjesu, opet rukama, rastanjite na pravougaonik 20x10 cm visine 4 cm. Smjesu uzdužno prepolovite na dva jednaka djela. Nož pobrašnite kako biste lakše rezali. Svaku tu polovinu još jednom prepolovite. Na kraju, još jednom prerežite kako biste dobili o 8 pogačica.

Posložite pogačice u posudu za pečenje. Neće se puno raširiti, više idu u visinu, ali im svakako ostavite prostora između. Svaku pogačicu premažite maslacem i posolite.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Ako vam recept izgleda komplikovano, pogledajte video i uvjerićete se da nije tako.

Bonus video: