Nutritivne vrijednosti mesa

Nastojimo da meso bude sočno i mekano te da ga spremiti na najbolji način, a da pri tome da ne gubi svoje nutritivne vrijednosti

24123 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aroma
Foto: Aroma

U našoj tradicionalnoj kuhinji posebno mjesto zauzima meso. Kada je spremanje ove namirnice u pitanju najčešće se pridržavamo već provjerenih recepata. Nastojimo da meso bude sočno i mekano te da ga spremiti na najbolji način, a da pri tome da ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.

U zavisnosti od vrste mesa različite su i nutritivne vrijednosti. Proljeće je dio godine kada se dolaskom vedrijih dana više vremena provodi na otvorenom pa je ovo odličan period da se započne sa aktivnijim treninzima.

Za ljude koji treniraju junetina ili teletina su vrste mesa su preporučuju za konzumiranje jer ne sadrži visok nivo kalorija tj. na 100 g energetska vrijednost je oko 260 kCal. Ovo meso je izuzetno bogato proteinima, a sastav ovih proteina je takav da se veoma lako apsorbuje u organizmu.

Takođe ovo crveno meso sadrži sve neophodne aminokiseline, te cink i tretira se kao hrana bogata gvožđem, a ne sadrži ugljene hidrate i šećere. Ova namirnica je umjereno kalorična pa je najbolje da se sprema u varivima, dinstana ili kuvana.

foto: Aroma

Pileće meso je jedno od najpopularniji u našoj kuhinji. Pohovano, pečeno, kuvano, u čorbama, varivima, lista načina pripreme je nepregledna. Ali koje nutritivne vrijednosti sadrži ovo meso? Pileće meso ima veoma nizak nivo kalorija, pa tako na količinu od 100g energetska vrijednost je oko 120 kCal. Ne sadrži ugljene hidrate i šećere, ima nizak nivo masti, a bogato je gvožđem, selenom i vitaminom B. Najveći dio kalorija dolazi iz proteina, pa će se konzumiranjem ovog mesa zadovoljiti dnevna doza proteina bez unosa mnogo masti. Ovdje svakako treba voditi računa da se u obrocima konzumira samo meso bez kožice jer ona sadrži visok nivo masnoće pa je samim tim i kalorična. Kao niskokalorična namirnica najbolje je da se konzumira pečena ili kuvana, a izbjegavati pohovano ili prženo u masnoći.

Za svinjsko meso se najčešće kaže da sadrži najviše kalorija u odnosu na ostale vrste mesa. Najmanje kaloričan je svinjski but, pa je tako na količinu od 100g energetska vrijednost ovog mesa oko 300 kCal. Odličan je izvor proteina i mikronutrijenata poput gvožđa, vitamina B6 i B12, cinka i dr. Svinjsko meso je preporučljivo da se konzumira u umjerenim količinama i ovu namirnicu je najbolje dinstati ili peći ali bez kožice radi manjeg unosa masnoća u organizam.

Izbor dobrog i kvalitetnog mesa je jednako važan kao i način njegovog spremanja. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare možete naći visko kvalitetne komade svih vrsta svježeg mesa na mjeru ili već zapakovanog. Pažljivo birani komadi svježeg mesa su dodatno kontrolisani od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa. U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu mesa nema razlike.

Za koje god meso se odlučite, kao dio vašeg obroka, najvažnije je konzumirati umjerene količine sa što više svježeg povrća.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaša Domaća mesara