Proljeće je idealno vrijeme da se naprave određene promjene

Šta je izbalansirana ishrana

O ishrani smo pročitali mnogo članaka i savjeta te se najčešće koristi pojam izbalasnirana ishrana. Šta to zapravo znači?

14763 pregleda 0 komentar(a)
Aroma, Foto: Aroma
Aroma, Foto: Aroma

Sa dolaskom lijepih i sunčanih dana sve više vremena provodimo na otvorenom, bilo da je to lagana šetnja ili aktivnije bavljenje fizičkim aktivnostima. Proljeće je idealno vrijeme da se naprave određene promjene bile one u dijelu treninga ili ishrane. O ishrani smo pročitali mnogo članaka i savjeta te se najčešće koristi pojam izbalasnirana ishrana. Šta to zapravo znači? Svaki organizam je jedinstven, a način ishrane zavisi od mnogo parametara pa je najbolje obaviti konsultacije sa stručnim licima koja će vam dati korisne savjete o izboru jela i načinu ishrane. Ipak postaji nekoliko univerzalnih pravila koja su korisna prilikom organizacije i planiranja ishrane.

Redovni obroci su jedan od bazičnih uslova za pravilnu ishranu. Zbog velikog broja dnevnih obaveza često preskočimo jedan, a nekad i više obroka (najčešće doručak ili ručak) pa večera postaje glavno jelo tokom dana. Rješenje za to je dobro isplaniran nabavka namirnica i unaprijed pripremljena lista obroka. Prije odlaska na posao važno je doručkovati, a na posao možete ponijeti činiju salate ili voća kao užinu. U samom početku će biti zahtjevnije da se odvoji vrijeme za pripremu obroka unaprijed, ali to će trajati samo nekoliko dana, dok se ne stekne rutina. Ukoliko trenirate obrok treba da planirate sat ili dva prije vježbanja, a večeru najkasnije do 19h.

Hidratacija i unos soli – u zavisnosti od životne dobi, fizičke aktivnosti i opšteg stanja organizma najbolje je unositi u organizam minimum dva litra vode dnevno. Voda je najbolji izbor kada je u pitanju hidratacija i ona u ovom dijelu ishrane nema supstitut. Tradicionalno volimo začinjenu hranu pa po nekim istraživanjima unosimo više soli nego što je potrebno. Kako hrana sadrži natrijum tako je preporuka da se manje koristi so, a više začinsko bilje kao što je bosiljak, peršun, majčina dušica i sl. kako bi hrana dobila lijepu aromu.

Aroma
Aromafoto: Aroma

Raznovrsna ishrana je mnogo jednostavnija tokom proljeća i ljeta pa veliki izbor svježih namirnica treba iskoristiti za razne salate, priloge glavnim jelima i mesu te lagane užine. Izbalansirana i raznovrsna ishrana podrazumijeva da se unose dovoljne količine proteine visoke biološke vrijednosti poput mesa, ribe i jaja, ugljene hidrate kao što su ovas i pirinač, zdrave masti koje se nalaze u koštuničavom voću i naravno voće i povrće po mogućnosti bez termičke obrade.

Za svaki obrok je važno pažljivo birati namirnice koje kupujemo i da su provjerenog kvaliteta. Posebno je to značajno za svježe meso. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare možete naći visko kvalitetne komade svih vrsta svježeg mesa na mjeru ili već zapakovanog. Pažljivo birani komadi svježeg mesa su dodatno kontrolisani od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa. U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu mesa nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaša Domaća mesara