Ovo morate probati!

Libanska jela se uglavnom pripremaju i bazirana su na nizu prirodnih, neobrađenih sastojaka, kao što su svježe povrće, voće, orasi, niz mahunarki i žitarica, hladno cijeđeno ulje, uključujući masline i susam (tahini)
284 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2017. 13:17h

Libanska kuhinja, poznata u cijelom svijetu, postala je apsolutni hit u Crnoj Gori. U Staroj Varoši u Podgorici, nedaleko od Sahat kule, na adresi Kralja Nikole 36 – otvoren je libanski restoran Byblos. Iz restorana ističu da je interesovanje gostiju veliko, pogotovo kada su u pitanju poslovni ručkovi i večere, ali i proslave rođendana. Gosti mogu uživati u istom restoranu i u Porto Montenegru u Tivtu svakog vikenda i za kompanijske događaje i vjenčanja, uz ugodan muzički program.

Volimo da mezimo, volimo dobro da jedemo, volimo da zasladimo

Liban je zemlja čija je nacionalna kuhinja svojevrsna mješavina evropske s aromama istočnjačke kuhinje. Razlikuje se od arapske kuhinje zbog raznovrsnih jela i ukusa, tako da važi za kuhinju u kojoj su primijenjene kombinacije bogate evropske kuhinje i istočnjačkih aroma.

Libanska jela se uglavnom pripremaju i bazirana su na nizu prirodnih, neobrađenih sastojaka, kao što su svježe povrće, voće, orasi, niz mahunarki i žitarica, hladno cijeđeno ulje, uključujući masline i susam (tahini). Meso lokalnih dobavljača i morski plodovi, svjež i fermentisani jogurt i drugi mliječni sosevi kombinovani sa orasima i sjemenkama, uz niz specijalnih biljaka i začina sa Bliskog istoka kao što su korijander, peršun, origano, bijeli luk, svježa i sušena nana, kim, muskatni oraščić, kurkuma, cimet.

Vasim Hijazi, šef kuhinje libanskog restorana Byblos u Podgorici, prije nepunih mjesec dana preselio se u Crnu Goru. Govoreći o libanskoj kuhinji, izjavio je da su orijentalna jela od povrća česta, što je atraktivno za vegetarijance i vegane ili one koji bi jednostavno željeli ravnotežu u konzumiranju mesa, ali i za one koji vole meso i morske plodove uvijek postoji niz egzotičnih jela sa roštilja sporo kuvanim ili pečenim sa zadovoljstvom.

U libanskom restoranu Byblos u Tivtu, gde je Mustafa Abdulrahman šef kuhinje, svako može naći jelo za sebe, a šef će vas iznenaditi kreativnošću i pripremiti nešto van menija. Byblos je mjesto dobrog libanskog ukusa i zdrave hrane.

Libanske baklave su zdravije

Pitali smo šefove kuhinje u oba restorana Byblos u Crnoj Gori da li se dezerti razlikuju i po čemu, i dobili smo sljedeći odgovor: “Libanska baklava se razlikuje po načinu pripreme od onoga što je lokalno dostupno. Koristimo ružinu vodu, naša baklava nije toliko slatka, nećete se ugojiti od nje. Imamo i kašteliju nešto sasvim drugačije”, naglasili su šefovi kuhinje jednoglasno kroz smijeh.

Trbušni ples i nargile

Ipak, da bi odlazak u restoran bio potpuno iskustvo, u Byblosu su organizovali i adekvatan prateći program. Za početak, svakog petka i subote u večernjim satima gosti će uživati u tradicionalnom trbušnom plesu. Obučena u egzotične kostime, uz zvuke arapske muzike, plesačica će pokušati da bar na tren, misli Podgoričana “preseli” na Bliski istok. A za one koji nisu imali iskustva sa nargilama, evo prilike. I to u Staroj Varoši u Podgorici i u Porto Montenegru.

Specijalna ponuda za dan zaljubljenih u Tivtu: večera za dvije osobe sa bocom vina za samo 40 eura. Mjesto možete rezervisati putem sljedećih telefona: Podgorica 067 311 342; Porto Montenegro 063 222 023.

Galerija