Jedno od najstarijih jela u istoriji: Paprikaš - Vijesti.me
SPREMAO SE OKO 6000. GODINE PRIJE NOVE ERE

Jedno od najstarijih jela u istoriji: Paprikaš

Paprikaš je kreativni nered od povrća, mesa i mješavine brojnih začina, kuvanih sporo na tihoj vatri

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Hrana ima mnogo veći značaj od toga da su u pitanju hranljivi sastojci i odgovor na stanje gladi, odnosno zadovoljavanje nagona za preživljavanjem. Ručavanje je oduvijek predstavljalo ritual okupljanja ljudi (plemena, porodice), prvenstveno tokom pripreme obroka, a zatim tokom zajedničkog konzumiranja pripremljene hrane. Model ishrane se smatra i nacionalnim obilježjem. Hrana je hobi, strast, profesija, a nekad i utjeha, piše National Geographic.

Jedno od najstarijih jela je - paprikaš. Smatra se da je ovo jelo spremano oko 6000. godine prije nove ere. Paprikaš je kreativni nered od povrća, mesa od živine i mješavine brojnih začina, kuvanih sporo na tihoj vatri. Kao rezultat, u tanjiru nastaje raskoš boja i ukusa, sofisticiranijih od starinske supe. Recepti za paprikaš uglavnom su jednostavni i zasnivaju se na sezonskim namirnicama. Pripremanje mesa u tečnosti, na vatri i dok ne omekša praksa je koja se primjenjivala u kulinarstvu 7000-8000 godina prije nove ere, što svrstava paprikaš među najstarija jela na planeti. Pronalasci arheologa svjedoče o korišćenju tvrde opne mekušaca kao posude za kuvanje paprikaša. „Staviti meso u trbuh životinje, zatim promiješati sve sa vodom i kuvati na vatri od kostiju. Kosti sagorijevaju vrlo dobro, a meso se lako odvaja od trbušne duplje nakon što se prokuva. Na taj način je vo ili bilo koja druga žrtvena životinja genijalno osmišljena da kuva samu sebe”, pisao je Herodot. 

Paprikaš je poznat još i kao hrana siromašnih, zahvaljujući dostupnosti sastojaka od kojih se pravi. Pred vama je recept za parikaš sa piletinom.

Sastojci:

-500 g piletine

-3 šargarepe 

-1 komad korijena celera 

-1 luk 

-3 kašičice crvene mljevene paprike 

-2 kašike kisjele pavlake 

-lovorov list 

- so, biber

Priprema: 

Meso izrežite na veće komade, začinite je s malo crvene paprike i zapržite u dubljem tiganju sa svih strana. Piletinu izvadite iz tiganja. Sitno nasjeckajte luk, šargarepu i celer. U tiganj u kojem ste pržili meso najprije dodajte luk, a zatim išargarepu i celer. Pirjajte nekoliko minuta, pa vratite meso. Dodajte vodu, crvenu papriku i lovor. Kuvajte sat vremena. Izvadite meso, a povrće s malo tečnosti ubacite u blender, pa ga pretvorite u gusti sos. Sos vratite u ostatak tečnosti i dodajte piletinu. Prije nego što ugasite vatru,odvojite malo tečnosti i pomiješajte je s dvije kašike kisjele pavlake. Vratite u šerpu, začinite solju i biberom, pa kuvajte dok sos ne postane gust. Maknite s vatre, pospite peršunom i poslužite toplo.

 


Najčitanije iz sekcije Kuhinja