Protiv peruti i svraba tjemena

Svaki čovjek je drugačiji, i rješenje koje funkcioniše za jednog ne mora da odgovara drugom. Donosimo osam načina na koje se možete riješiti peruti i svraba tjemena
2484 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

1. Promijenite šampon

Šamponi s površinski aktivnim sredstvima (deterdžentima) natrijevim laureat sulfatom ili natrijevim lauril sulfatom (SLS-om) se jako pjene pa je lakše prati kosu, ali istovremeno isušuju kosu i tjeme.

Mogu uzrokovati crvenilo i nadraženost kože, pogotovo ako nisu u kombinaciji s određenim sastojcima koji neutrališu iritaciju. Jednostavno prebacivanje na šampon bez SLS-a može zaustaviti svrab već za nekoliko dana.

2. Isperite hladnom hodom

Uvijek završite pranje kose ispiranjem hladnom vodom i ispirajte koliko god treba kako biste bili sigurni da ste isprali sav šampon i regenerator s kose.

3. Smanjite korištenje silikona za kosu

Silikoni ne ulaze u kožu, ali stvaraju kupolu oko tjemena koja blokira prodiranje hranljivih sastojaka u tjeme. Prečesto korištenje silikona može da oteža vlasi kose i s vremenom ‘uguši’ tjeme

4. Nauljite se

Kao i kod kože na bilo kom drugom dijelu tijela, osjećaj zatezanja i suvoće tjemena može biti posljedica nedostatka vlage i ulja, kako u vašoj prehrani, tako i u kozmetici koju koristite.

Jedite orašaste plodove, avokado i masnu ribu te koristiti maske za kosu ili uljne tretmane kako bi se izbjegla suvoća tjemena.

5. Često se češljajte

Ako ste već isprobali gore navedene savjete, a vaše tjeme je još uvijek iziritirano, velika je vjerovatnoća da imate perut, što u osnovi znači da vaše vlasište pretjerano proizvodi nove ćelije kože i izbacuje višak starih.

6. Napravite piling tjemena

Uz češće češljanje, kod peruti pomaže i piling tjemena jednom nedjeljno. Najbolji su proizvodi koji sadrže voćne enzime ili salicilnu kiselinu (odstranjuju mrtve ćelije kože bez trljanja ili pilinga vlasišta).

7. Ozbiljno se pozabavite s problemom peruti

Neprestano ljuštenje tjemena (perut) u prevelikoj mjeri može biti posljedica prekomjerne proizvodnje masti na vlasištu ili gljivične infekcije, zbog čega većina šampona za perut sadrži antifungalne ili antimikrobne sastojke kao što su cinkov pirition, katran, ulje čajevca, piroktonolamin ili ketokonazol. Nažalost, većina tih šampona sadrži i SLS.

8. Budite uporni

Ako imate masnu perut i crvene, masne fleke na tjemenu (ili čak negdje drugdje) prekrivene bijelom ili žutom ljuskom, imate seboreični dermatitis.

To je uzrokovano gljivicama koje se hrane prekomjernim sebumom, a često je potaknut alergijskim odgovorom na stres, kozmetiku ili hranu.

Bonus video: