Koliko odlazaka u toalet je previše?

Povećana prostata (kod odraslih muškaraca), dijabetes ili infekcija urinarnog trakta...
7171 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poriv za mokrenjem zna da bude vrlo neprijatan, pogotovo kada toalet nije u blizini ili kada je nagon frekventan. A kada je često mokrenje medicinski problem?

Ako mokrite znatno više od šest puta danju ili više od dvaput noću, potražite pomoć urologa.

Mogući su razni uzroci, kaže Torsten Skolm, šef urologije Univerzitetske bolnice u Berlinu. Oni uključuju povećanu prostatu (kod odraslih muškaraca), dijabetes ili infekciju urinarnog trakta. Dobra je vijest da se većina problema vrlo lako riješi ako se primijeti dovoljno rano, kaže on.

Pražnjenje urina iz bešike kroz kanal zvan mokraćovod složen je proces i stoga ne čudi zašto je maloj djeci potrebno dugo vremena kako bi njime ovladali. Urin koji proizvode bebe nekontrolisano ističe. Čim urin iz bubrega dođe u njihovu bešiku, receptori oslobađaju “hemijske glasnike” koji mu “govore” da to izbaci.

Djeca kasnije nauče da koriste nervne puteve koji prenose poruku do mozga kroz leđnu moždinu. Kada stigne podražaj bola, tada stvari postaju komplikovanije.

Bešika se mora stegnuti kako bi izbacio urin, dok se u isto vrijeme mišići moraju opustiti kako bi to podržali. Sve u svemu, dosta naporno za ljudsko tijelo.

Bonus video: