Intervalni post - dobar recept za mršavljenje

Pojedine naučne studije su u prošlosti pokazale da se intervalnim postom dugoročno smanjuje rizik od dijabetesa i raka
3021 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2019. 13:08h

Jedeš normalno ali sa dugim pauzama - to je intervalni post, aktuelni trend kada su u pitanju dijete. Da li ova dijeta uopšte funkcioniše? Da - ali, ne bolje od drugih dijeta, kažu stručnjaci.

Intervalni post, odnosno uzdržavanje od obroka u intervalima određenog trajanja je novi trend u nutricionizmu. Topi salo, na primjer na kukovima.

Osim toga ova metoda povremenog posta je i zdrava, a takođe i efikasnija od drugiih dijeta.

To su uvrežena mišljenja o prednostima intervalnog posta koja je djelimično relativizovao tim naučnika okupljen oko Rut Šibel iz njemačkog Centra za istraživanje raka u Hajdelbergu.

Šta je intervalni post?

Cilj je da se redovnim uzdržavanjem obroka organizam privikne da živi od svojih rezervi. Metabolizam šećera i masti trebalo bi da se poboljša, a dugoročnim praktikovanjem se čak smanjuje rizik od raka ili dijabetesa.

Osim toga ova metoda je omiljena i zbog toga što se tako relativno lako smrša - nije potrebno izbjegavati neke određene vrste namirnica, niti brojati kalorije. Za razliku od drugih vrsta dijeta, kod intervalnog posta se radi o dugoročnoj nutricionističkoj metodi.

Kako funkcioniše?

Kod intervalnog posta postoje različite mogućnosti. Jedna od njih je forma - 8:16. Osam sati dnevno može da se jede, ali ostalih 16 - gladovanje! Druga forma je 5:2. Naime, pet dana u nedjelji se hranite normalno, a onda dva dana drastično smanjujete unos kalorija na oko 500 po danu. Takozvani dinner-cancelling propisuje da se dva do tri dana treba uzdržavati večere. Na taj način se pravi pauza 14 sati bez hrane, do doručka.

Šta je bio cilj studije?

Tim naučnika okupljen oko Rut Šibel je u tri grupe podijelio 150 gojaznih osoba. Jedna grupa se hranila po principu 5:2, druga grupa je smanjila kalorije na konvencionalan način, a kontrolna grupa se hranila kao i obično.

Rezultat je jasan

Ali, da li je intervalni post zaista najefekasiji na modernom tržištu dijeta? Studija je došla do jasnog rezultata. Da, efikasan je kada hoćemo da smršamo. Ali, nije ništa bolji od drugih dijeta.

"Studija je pokazala da su intervalni post i konveniconalna redukciona dijeta, dakle smanjenje unosa kalorija, slični kada je riječ o metabolizmu i mršavljenju, ali da se nijedan metod nije pokazao superiornijim u odnosu na drugi", rezmira Šibel.

Pozitivno dejstvo na zdravlje

Pokazalo se da intervalni post veoma pozitivno djeluje na tijelo. Jer, nakon što je tijelo potrošilo kratkoročne energetske rezerve, rezerve glikogena, počinje sistematski da razgrađuje masne naslage.

"Mogli smo zaključiti da intervalni post pozitivno djeluje na metabolizam, nivo šećera u krvi, kao i na metabolizam masti", kaže Šibel "ali, ove efekte vidimo i kod konvencionalnih dijeta".

Pojedine naučne studije su u prošlosti pokazale da se intervalnim postom dugoročno smanjuje rizik od dijabetesa i raka. O tome Rut Šibel nije mogla ništa da kaže:

"Svi naši učesnici su bili zdravi, ali mogli smo da vidimo da se intervalni post pozitivno odrazio na metaboličke profile koji predstavljaju rizike za dobijanje raka ili dijabetesa".

Bonus video: