Evo kako da poboljšate cirkulaciju

Iako su kardiovaskularne bolesti dijelom nasljedne, na zdravlje srca i krvnih sudova naročito utiču nezdrave životne navike
2633 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slaba cirkulacija je mnogo veći problem od onoga na šta se stariji uobičajeno žale - hladne ruke i noge. Zbog slabog krvotoka javljaju se simptomi u raznim djelovima tijela.

Slaba cirkulacija je odgovorna i za srčane i moždane udare, ali i amputacije ekstremiteta.

Kad krv kroz organizam ne cirkuliše onako kako bi trebalo, niti se organi snabdijevaju sa dovoljno kiseonika i hranljivih materija, niti se organizam oslobađa od toksina u mjeri koja je neophodna da bi normalno funkcionisao.

Loša cirkulacija je posljedica stanja kardiovaskularnog sistema. Iako su i te bolesti dijelom nasljedne, na zdravlje srca i krvnih sudova naročito utiču nezdrave životne navike - pušenje, odsustvo aktivnosti, neodgovarajuća ishrana.

Umanjite problem

Ljekari kažu da je, da bi se sačuvalo zdravlje krvnih sudova, ali i drugi organi, neophodno da krvni sudovi budu elastični. To se najbolje postiže zdravim načinom života. Starijim osobama, kod kojih je ateroskleroza najizraženija preporučuje se obavezna svakodnevna fizička aktivnost i pažljivo osmišljena ishrana bogata nezasićenim mastima…

Ilustracija

Šetajte

Jedan od načina da poboljšate cirkulaciju u nogama je da idete u kratke šetnje, najbolje ujutru. Odredite rutu, šetajte bez naprezanja, i postepeno povećavajte dužinu dnevne trase. Ako ovu aktivnost uvodite odmah, pazite kad je poledica.

Masirajte noge

Masaža je odličan način za poboljšanje cirkulacije u stopalima. Maseri, recimo imaju posebne tehnike za masažu stopala, ali ako ne možete da priuštite profesionalnu masažu, snađite se sami. Ako vam je teško da sami masirate stopala, uzmite nešto vretenasto, može i mala oklagija, stavite je na pod, namjestite pod sredinu tabana i onda pomjeranjem nogu uz blago pritiskanje “šetajte” oklagiju ka prstima, pa ka peti.

Lakše vam je ako to prvo radite jednom, pa drugom nogom. Može da pomogne i naizmenično tuširanje nogu hladnijom i toplom vodom.

Kružni pokreti

Ovo je laka vježba koju možete da uradite i dok u fotelji gledate TV. Ispružite nogu i okrećite svako stopalo u smijeru kazaljke na satu deset puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osjetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnosti nogu.

Hrana koja grije

Za dobru cirkulaciju važno je da pijete dovoljno vode, litar i po do dva dnevno, ali i neka hrana će vam pomoći da krv prostruji. Recimo, ljute papričice, ren, đumbir… Takođe, koristan je unos vitamina C i E.

Bonus video: