Kako sniziti temperaturu kod djeteta

Povišena tjelesna temperatura iznad 37° C normalna je odbrambena reakcija tijela na infekciju, no navikli smo da je doživljavamo kao signal za uzbunu
3513 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povišena temperatura kod djeteta uznemirava svakog roditelja, dok neke pogađa i izuzetan strah, takozvana ‘temperaturofobija’.

“Povišena temperatura znak je nekog zbivanja, bolesti, dok sama po sebi ne mora ništa da znači. Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile cijeli niz godina i kojih smo se mi pedijatri držali u svakodnevnoj praksi - da iznad određene temperature treba dati ljekove za snižavanje - danas više ne stoje. Prema savremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature je opšte stanje djeteta. To znači da ako dijete ima npr. temperaturu 37,3 i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lijek za snižavanje, dok djetetu koje ima 39 stepeni i jurca po kući, lijek nije potreban”, kaže pedijatar dr Milivoj Jovančević te objašnjava postupak snižavanja temperature, piše missmama.

Najprije je potrebno razodjenuti dijete. Malu djecu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dijete klonulo i umorno, možete mu dati lijek - paracetamol ili ibuprofen, ali se strogo pridržavati propisanih doza. Zatim mu ponuditi tečnost, prohladnu, sobne temperature da se dijete hladi i iznutra.

Ilustracija

Zatim pričekajte 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, možete ga staviti u kadu. Dijete se ne smije staviti u kadu odmah nakon davanja lijeka jer može doći do drhtanja koje će dodatno povećati njegovu temperaturu.

Prema riječima dr Jovančevića, sama povišena temperatura nije opasna, a febrilne konvulzije vrlo su rijetke. Naime, povišena temperatura nije jedini uzrok za njihovu pojavu i strah od njih nije razlog za pretjerivanje s lijekovima.

“Temperatura 39 i više s drhtavicom može biti znak ozbiljnijih infekcija, posebno ako dijete povraća ili ima osip. Kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci potrebno je javiti se ljekaru tokom 24 sata, a kod starije djece može se pričekati dva, tri dana jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane”, kaže dr Jovančević.

Rashlađivanje

Prva linija obrane vrlo je jednostavna - oblozi ili kupanje u mlakoj vodi koja je 1-2 stupnja niža od uobičajene tjelesne temperature - otprilike 35° C. Rashlađujte se postepeno i umjereno kako ne biste dodatni “šokirali” organizam. Nemojte se tuširati hladnom vodom ni stavljati ledeno hladne obloge.

Kada imate povišenu temperaturu, povećava se mogućnost dehidracije, pa uzimajte puno tečnosti - običnu vodu, prirodne čajeve i sokove, lagane povrtne supe.

Ilustracija

Ne valja se previše utopljavati nego tijelu treba omogućiti da se normalno “temperira”. Nosite udobnu i prozračnu odjeću te održavajte umjerenom temperaturu vazduha u prostoru u kojem boravite.

Biljni čajevi

Za lakše sniženje temperature preporučuju se čajevi od sljedećih biljaka: bosiljka, bazge, lipe, žalfije, kamilice, metvice, stolisnika, šafrana, zovemajčine dušice, gorušice, origana, majorana.

Iako se tradicionalno smatra da su oblozi od rakije odnosno alkohola dobro rješenje za povišenu temperaturu, ljekari upozoravaju da alkohol ne valja utrljavati u kožu. Ne stavljajte ih djeci jer se mogu otrovati alkoholom.

Bonus video: