Prirodne maske za kosu: Potebno vam je samo nekoliko sastojaka

Izrada domaćih pakovanja je jeftina i jednostavna, a sve što vam treba je nekoliko kuhinjskih sastojaka
1799 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Maska od banane

Dobro zgnječite bananu, utrljajte je u tjeme te nakon toga kosu omotajte plastičnom folijom. 15 minuta kasnije isperite kosu.

Maska od kefira i kvasca

Pomiješajte 20 grama kvasca, pola čaše kefira, kašiku meda i žumance. Masku zatim nanesite na kosu i ostavite je tamo šezdesetak minuta. Ova dokazano dobra maska osim stimuliranja rasta i jača vašu kosu te pomaže da se riješite peruti.

Kopriva za kosu

Kopriva je biljka koja vrlo pozitivno utiče i na vašu kosu. Za ovu vam je prirodnu masku potrebno 100 grama (lišća) koprive, 500 ml sirćeta te oko pola litre vode. Koprivu kuvajte u vodi koju ste prethodno pomiješali s sirćetom oko 30 minuta. Ako desetak dana koristite ovu masku bez korištenja šampona, primijetićete da vam kosa raste brže nego prije.

Maska od jaja

Trebaće vam jedno jaje i malo limunovog soka. Potrebno je da umutite jedno jaje (ako je vaša kosa duža možete i dva) i dodate nekoliko kapi limunovog soka, koji će da ublaži miris jaja. Kad sve lijepo sjedinite u kompaktnu masu, pokvasite kosu i nanesite masku od jaja na čitavu površinu. Ostavite da odstoji oko 20 minuta. S obzirom da je pakovanje dosta tečno kad se nanese, ne bi bilo loše da stavite plastičnu kapu.

Kombinovana maska

Pola šolje jogurta, kašika sode bikarbone, četiri kašike jojoba ulja, ½ avokada, ¼ šolje limunovog soka, dvije kašike meda, ¼ šolje jabukovog sirćeta i dva jaja promiješati i nanijeti na kosu. Isperite nakon 20 minuta.

Bonus video: