PROMJENE U ORGANIZMU

Simptomi koje možete vidjeti u ogledalu

Neki stručnjaci vjeruju da se svaka bolest ogleda u ukupnim promjenama organizma, te da se na promjenama nekih djelova tijela, može primijetiti gotovo svaka bolest.
3966 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Koža

Ako koža počne da vas svrbi, postane isušena ili počne da se ljušti iz vama nepoznatog razloga možda se radi o lišajevima. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuju na laktu, zglobovima i iza koljena. U rijetkim slučajevima, takve pojave mogu ukazivati i na probleme s jetrom.

Ako primijetite da vam je koža promijenila boju, te poprimila narandžastu ili žućkastu nijansu možda se radi o pretjeranom unosu hrane koja sadrži beta-karoten, (mrkva, narandža i ostalo voće i povrće narančaste i žute boje) ali žućkasta koža može biti takođe signal problema s jetrom ili žutice.

Ako vam koža iznenada postane nečista možda se radi o želučanima tegobama, cistama na jajniku ili upalama bešike. Zbog toga, osim što posjetite kozmetičarku ili dermatologa, posjetite i ljekara i ginekologa. Umorna i pepeljasta koža signal su dehidracije, nedostatka vode u tijelu. Dehidraciju možete testirati tako da se uštinete na poleđini ruke. Ako se koža ne vrati istog trenutka, znači da ne pijete dovoljno vode.

Kosa

Pojava preuranjenih sijedih vlasi znak je da vam nedostaje vitamina B12, među ostalim zaslužnog za rast zdrave kose i pigmentaciju. Ako vam je kosa iznenada oslabjela i postala tanka može se raditi o nedostatku unosa nekih minerala. Ovim problemom najčešće su pogođene žene u pre i post menopauzi.

Obrve

Ukoliko vam se obrve iznenada prorijede ili počnu da ispadaju može se raditi o smanjenoj aktivnosti štitne žlijezde, jer ona proizvodi hormon nužan za rast dlačica. Ukoliko se radi o tom problemu simptomi su još isušenost kože i gubitak težine i stalan osjećaj umora.

Oči

Ako primijetite crvenilo ili istaknutije kapilare na bjeonjači može se raditi o iritaciji ili infekciji. Trebalo bi da bacite svu kozmetiku stariju od 6 mjeseci. Ukoliko se stanje ne promijeni za nekoliko dana obratite se ljekaru jer se može raditi o težim infekcijama ili bolestima oka.

Podočnjaci mogu da upućuju na anemiju, a isto to govore i bljedunjavi kapci koji su izgubili ružičastu boju. Blijed izgled nastaje zbog toga što tijelu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Stanje možete popraviti povećanim unosom gvožđa. Ako primijetite titranje oka vjerojatno se radi o prehladi živca ili očnog mišića.

Čuvajte se promaje i zaštitite se ukoliko izlazite na vjetar, ali titranje može biti uzrokovano i nedostatkom magnezijuma.

Umorni i spušteni kapci najčešće signaliziraju pospanost, a mogu biti uzrokovani lošim osvjetljenjem ili pretjeranim gledanjem u ekran kompjutera. Vježbe za oči mogu ojačati očne mišiće i spriječiti spuštanje kapaka.

Usta

Krvarenje iz zubnog mesa može nastati zbog loše oralne higijene, ali i različitih upalnih procesa. Zatim loša prehrana, zagađen okoliš sve može utjecati na promjene zubnog mesa. Krvarenje zubnog mesa može biti takođe znak trudnoće jer hormonalne promjene omekšavaju zubno meso.

U rijetkim slučajevima krvarenje iz zubnog mesa može biti znak leukemije ili bolesti koje utiču na grušanje krvi. Ukoliko primijetite kako su vam zubi manji ili oštriji možda njima stružete u snu. Neki ljudi stružu zubima kada su pod stresom, neki zbog lošeg zagriza, jer jezik nema mogućnosti da se odmori u udobnom položaju.

Struganje zubima ne samo da utiče na zube, to može izazvati glavobolje, mišićnu napetost i bolove u vilici. Posjetite svog zubara koji će vam preporučiti nošenje zaštite za zube preko noći.

Usne

Ispucale i isušene usne ponekad su uzrokovane anemijom zbog nedostatkom gvožđa. Ali to može biti upozoravajući znak dijabetesa ako primijetite i druge simptome poput mršavljenja, te češću potrebu da urinirate.

Blijede usne takođe su signal nedostatka gvožđa, ali i srčanih ili plućnih tegoba jer se zbog njih smanjuje dotok kiseonika u krvotok.