MR Linac za precizna usmjeravanja na tumor dostupan u bolnici Acıbadem Maslak u Turskoj

MR LINAC se može primijeniti na sve tumore u tijelu. Ovaj nov metod omogućava značajne koristi pacijentima u slučajevima karcinoma pluća, raka prostate, tumora abdomena, metastaza u jetri i raka pankreasa
385 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2018. 07:00h

MR Linac je najnovija tehnologija koja prva u svijetu kombinuje magnetnu rezonancu i Linac. MR slike omogućavaju precizno i tačno zračenje i štite okolna tkiva od radijacije.

MR LINAC je najnovije dostignuće u radioterapiji za liječenje karcinoma. MR LINAC uređaj koji provodi "pametnu radioterapiju" sa svojim naprednim softverom i smjernicama sa MR snimaka, je u stanju da zapaža pomjeranja tumora, prikazuje jasne snimke pri velikim brzinama i reprogramira tretman u skladu sa pokretima tumora tokom postupka.

To omogućava precizno usmjeravanje zraka na tumor, istovremeno izbjegavajući okolno tkivo. Sve ove karakteristike omogućavaju povećanje stope uspjeha liječenja karcinoma radioterapijom do 90%. Sada je ova tehnologija dostupna pacijentima u bolnici Acıbadem Maslak, u Istanbulu u Turskoj. Jedna od najbitnijih karakteristika uređaja je sposobnost opažanja pomjeranja tumora.

To je zato što je moguće da se pacijent nehotice pomijera ili da se unutrašnji organi pomijeraju tokom postupka. Iako je apsolutno neophodno da pacijent bude u stanju potpunog mirovanja tokom postupka, ponekad je to nemoguće. Na primjer, pacijent nehotice udahne i to uzrokuje privremenu promjenu mjesta tumora. Pošto se zraci kontinuirano usmjeravaju na istu tačku, u slučaju da se tumor pomijeri, zdravo tkivo će im se naći na putu i biće oštećeno.

Profesor Enis Özyar, akademik koji dugi niz godina radi na Odjeljenju za radiološku onkologiju Univerziteta Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar tvrdi da se snimanje ranije odvijalo upotrebom filmova i kaže:

"U prošlosti su se snimci prikazivali na filmskim pločama pomoću uređaja koji su bili spojeni na radiološki uređaj. Zatim je uslijedila upotreba tomografije. No, nijedna od dva metoda snimanja nisu mogla dobro prikazati tumor ili okolno zdravo tkivo. Stoga smo pokušali da vidimo tumor posrednim načinima ulaskom u dotično područje putem igala i postavljanjem različitih metalnih oznaka. Pošto postupak nije prikazivao meka tkiva i tumor, prikaz snimka je temeljen na kostima. S druge strane, novi aparat kombinuje MR, trenutno najbolju metodu snimanja, sa LINAC uređajem".

MR LINAC se može primijeniti na sve tumore u tijelu. Ovaj nov metod omogućava značajne koristi pacijentima u slučajevima karcinoma pluća, raka prostate, tumora abdomena, metastaza u jetri i raka pankreasa. Prema istraživanju o karakteristikama MR-LINAC-a, najuspješniji rezultati su postignuti kod slučajeva raka pankreasa.

Navodi se da je korištenjem nove metode stopa uspjeha porasla sa 10% na 90%. Ovo postignuće, koje se može opisati kao revolucionarno u liječenju, se smatra primjenjivim i na druge tumore takođe. Osiguravajući da se zadnja lokacija tumora trenutno otkrije, metoda omogućava da se do maksimuma poveća doza koja se primjenjuje na tumor. Ovo, pak, povećava stopu uspjeha u liječenju.

Više informacija pronađite na OVDJE.

Galerija