Koje vrste doručka treba izbjegavati

Peciva, krofne i ukusne kiflice često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što nije dobra kombinacija za početak dana
4386 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Doručak je obrok kojim pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Ako želite da dan započnete zdravom i tijelu dati dobru energiju, izbjegavajte sljedeće tri vrste doručka.

Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak odmah poslije buđenja trenutno će vam dati energiju, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost, piše zadovoljna.hr. Ako želite da dan počnete na pravi način, bolje je da uzmete čašu svježe iscijeđenog soka nego kupovine alternative prepune šećera. Takođe, zdravije je jesti pravo voće, koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju varenja, i obogatiti ga žitaricama. Isto važi i za voćne jogurte, pa je bolje odaberati nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade.

Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusne kiflice od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su čest izbor, ukusne su i primamljive. Ali, ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato je tijesto masno, teško se vari i siromašno je nutritivnim vrijednostima koje su vašem organizmu prijeko potrebne za normalan rad. Ako ne možete da odolite pecivu, odaberite ono od cijelih žitarica.

"Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, bijelim hljebom ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti. Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako ujutru volite da pojedete jaje, najbolje ga je skuvati i kombinovati sa prepečenim hljebom i čajem.

Bonus video: