KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA ČEŠĆA KOD ŽENA

Žene i srčane bolesti: Kako napraviti vlastiti plan zaštite?

približavanjem menopauze (klimaksa) gotovo svi rizični faktori za kardiovaskularna oboljenja (kao što su, krvi pritisak, “dobar” i “loš” holesterol i drugi), počinju znatno da dobijaju na važnosti
1481 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Činjenica je da kardiovaskularna oboljenja (uključujući srčani infarkt i moždani udar) uzmu više života među ženama, nego bilo koja druga bolest. Na primjer, u Americi, od 520.000 ljudi koji svake godine umru od srčanog infarkta, oko 240.000 su žene.

Poređenja radi, od raka dojke svake godine umre 40.500 žena. Glavna razlika je u tome što žene obolijevaju od srčanih bolesti oko 10 do 15 godina kasnije nego muškarci. Naučnici smatraju da je razlog za to što ženski hormon estrogen, koji se u velikim količinama stvara u organizmu u razdoblju do klimaksa, štiti srce kod žena.

Šta svaka žena treba da zna?

Ovdje je navedeno ono što žena treba znati kad procjenjuje svoje rizike i kad stvara vlastiti zaštitni plan (naravno, uz pomoć svog ljekara)

Jeste li prošli menopauzu?

Srčani udar rijetko pogađa mlade žene. Smatra se da je razlog tome hormon estrogen koji se nalazi u krvi žene prije menopauze i koji štiti mlade žene.

Međutim, približavanjem menopauze (klimaksa) gotovo svi rizični faktori za kardiovaskularna oboljenja (kao što su, krvi pritisak, “dobar” i “loš” holesterol i drugi), počinju znatno da dobijaju na važnosti.

Ilustracija

Pušite li ili sprovodite li puno vrijeme u blizini nekoga ko puši?

Pušenje je uzrok u više od 50 posto slučajeva srčanog infarkta, koji su se dogodili u razdoblju pred menopauzu. Što više, žene pušači koje istovremeno upotrebljavaju kontraceptivne tablete, suočavaju se sa dvostruko većom opasnošću. Zapamtite, izlaganje i dimu tuđe cigarete može biti isto tako loše za vaše srce, kao i vaše pušenje.

Imate li visok krvni pritisak?

Možete pomoći u smanjenju povišenog krvnog pritiska sprovodeći redovno vježbu, smanjujući prekomjernu tjelesnu težinu, relaksacijom i izbjegavajući so u hrani. Ljekar će odlučiti kad treba uključiti ljekove.

Imate li šećernu bolest ili je bilo slučajeva te bolesti u vašoj porodici?

Šećerna bolest (dijabetes) povećava rizik od srčanog infarkta i kod muškaraca i kod žena, ali više kod žena. Žena koja ima dijabetes izložena je tri puta većem riziku od srčane bolesti nego žena bez dijabetesa.

Imate li povećan nivo holesterola u krvi?

Već je dobro poznato da su visoke koncentracije holesterola u krvi glavni rizični faktor za srčano oboljenje. Za sada, opšte preporuke su iste i za muškarce i za žene. Najdjelotvorniji način za održavanje holesterola u normalnim granicama je hrana s malo masnoće.

Imate li premalo “dobrog kolesterola”?

Lipoproteini visoke gustine (“dobar holesterol”) je dodatni znak na osnovu kojeg lijekari procjenjuju rizik od srčanog oboljenja. Prema tome, što su veće razine lipoproteina visoke gustine HDL) u krvi, tim je više zaštićeno srce od oboljenja.

Imate li povećane koncentracije triglicerida u krvi?

Trigliceridi su hemijski oblik u kojem većina masnoća postoji u tijelu i krvi. Ispitivanja su pouzdano pokazala da su povećani nivoi triglicerida u krvi direktno povezani s povećanim rizikom od srčanog udara kod žena, i to više nego u muškaraca.

Ilustracija

Jeste li 6-7 ili više kilograma teži od standardne, idealne tjelesne težine?

Povećana tjelesna težina je u uzajamnom odnosu sa rizikom od srčanih bolesti kod žena. Većina se ljekara slaže da je mudro održavati tjelesnu težinu unutar normalnih granica.

Jeste li fizički aktivni?

Poznato je da je redovita aerobička fizička aktivnost (kao što je ubrzani hod pola sata, tri puta nedjeljno) povezan s nižim ukupnim holesterolom, trigliceridima i višim nivoima “dobrog holesterola” u krvi, nižim krvnim pritiskom i gubitkom tjelesne težine. Ljekari se slažu da sve žene, bez obzira na dob ili prisutnost rizičnih faktora, imaju značajne koristi od redovne fizičke aktivnosti (Ali, prvo pregled kod ljekara!).

Imate li u svojoj porodičnoj istoriji srčanih oboljenja?

Bez obzira na vaš pol, ako je jedan od vaših roditelja umro od srčanog oboljenja ili od toga obolio prije dobi od 60 godina vi takođe imate povećan rizik od iste bolesti.

Uzimate li kontraceptivne tablete i jeste li stariji od 35 godina?

Upotreba kontraceptivnih tableta značajno povećava učestalost srčanih oboljenja, u žena koje puše cigarete.

Kako planirati svoju obranu od bolesti?

Sada kada ste identificirali svoje rizike, vi i vaš liječnik možete bolje isplanirati vašu obranu od obolijevanja. Postoje novi dokazi o mogućnosti zaštite upravo i žena uz pomoć aspirina. U jednoj opsežnoj studiji, utvrđeno je značajno smanjenje (oko 30 posto) rizika od srčanog infarkta u žena koje su uzimale male količine aspirina. Aspirin je bio najkorisniji za žene iznad 50 godina starosti i za žene kod kojih su bili prisutni i drugi krvosudni rizični faktori, kao što su šećerna bolest, pušenje ili visoki krvni pritisak. Naravno, aspirin se uzima samo pod nadzorom ljekara.

Hormonalna nadomjesna terapija obično se uključuje kako bi se olakšali napadi vrućine i drugi simptomi menopauze. Međutim, mnogi ljekari smatraju da su koristi od takve terapije još i veće. Oni kažu da estrogen može spasiti i živote. U svakom slučaju odluka o uzimanju estrogena mora se donositi individualno (uzimajući u obzir rizične faktore za svaku pojedinu ženu).