SAVJETI ZA VEZE

Šta kada je partner depresivan?

Saosjećati s partnerom nije važno koliko naučiti kako staviti u ravnotežu pomaganje partneru i brigu o tome da ostanete vi psihički zdravi
2676 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veze znaju da budu komplikovane ako su oba partnera mentalno i fizički zdrava, ali kada jedna osoba postane depresivna to može značajno da utiče na dinamiku veze, čak i onih veza koje su prethodno bile vrlo stabilne.

Može biti poprilično teško razumjeti šta partneru prolazi kroz glavu, osim ako niste sami bili u depresiji i prošli takvu fazu. Ipak, saosjećati s partnerom nije važno koliko naučiti kako staviti u ravnotežu pomaganje partneru i brigu o tome da ostanete vi psihički zdravi.

Ako ste u braku nemojte pokušavati sami da se riješite depresije. Oboje treba da znate da je depresija ozbiljan zdravstveni problem, a kada je jedan partner u depresiji, tada je i brak u depresiji.

Prvo i najvažnije:

- Nemojte ništa uzimati lično. To zaista nema nikakve veze s vama. Partnerova depresija u sivo boji sve uključujući vašu vezu.

- Morate imati u vidu i svoje potrebe. Vjerovatno će i vama trebati mnogo strpljenja, ako ne i stručna pomoć da biste se nosili s ljutnjom i frustracijama koje u vama izaziva partnerova depresija.

Ali bitno je da:

- Prepoznate kako partnerova odluka da iz čista mira prekine vezu najviše ima veze s depresijom. On (ili ona) misli kako će vama biti bolje bez njega ili je izgubio vjeru da može biti uspješan u bilo čemu, uključujući vašu vezu. Ohrabrite ga da ne donosi velike životne odluke dok je deprimiran.

- Ako vaš partner ne odbija opciju ljekara podstaknite ga da to uradi.

- Nemojte prelaziti granicu između saosjećanja i žrtvovanja. Stalno stavljanje partnerovih potreba ispred svojih neće donijeti ništa dobro.

- Po prvi put partner bi mogao pokazati i ljubomoru. Ljubomora dolazi iz niskog samopouzdanja. Depresija razara sliku o samom sebi, čak i ako je ona oduvijek bila visoka.

- Razmislite koja bi kapljica prelila čašu i okončala vašu vezu. Razgovarajte o tome sa stručnijom osobom.

- Razmislite je li se vaša uloga u vezi promijenila. Ako je partner oduvijek bio inicijator, možda je vrijeme da zamijenite uloge.

- Nemojte da osjećate krivicu. Nemojte misliti kako je to vaš neuspjeh. Ponovo, to nema nikakve veze s vama.

- Očekujte kako će vaš seksualni život i intimnost trpjeti. U većini slučajeva pad želje za seksom je prvi signal depresije.

Ako mislite da bi vaš partner mogao biti u depresiji tada obratite pažnju na tragove:

- Osvijestite male promjene. Depresija dolazi polako, gotovo nevidljivo. Možda će i vama i partneru trebati mnogo vremena da prihvatite problem.

- Nemojte čekati da partner dotakne dno. Ako je vaš partner počeo više da pije, to je jasan signal da morate reagovati odlučnije.

- Nemojte biti ljekar i postavljati dijagnoze. Ako sumnjate da je vaš partner depresivan ništa nećete postići time što mu to kažete. Pokažite brigu i saosjećanje za partnerovo zdravlje. Npr. „Zabrinut sam zbog tvog stalnog osjećaja umora i gubitka apetita, možda bi ti trebalo da posjetiš ljekara“.

- Neka partner ode na pravi pregled jer deseci zdravstvenih stanja (uključujući srčana oboljenja, probleme sa štitnom, virusne infekcije i hronični bol) mogu da pokažu simtome kao i depresija.

- Nastavite da se informišete. Čitajte knjige, provjerite web stranice. Što više znate, to ćete se bolje sa svim nositi.

- Priznajte sebi da vi ne možete izliječiti partnerovu depresiju. Vaš suprug/a treba vašu ljubav, potporu, strpljenje i brigu, ali više od toga ne možete da uradite.

- Pratite svoje ponašanje i raspoloženje. Može vam se učiniti da sada sve morate sami, možete postati negativni, jer depresija je jedan od češćih razloga koji razdvaja parove.