Masaža oklagijama: modrice dolaze, celulit ostaje

Sve popularnija i kod nas, maderoterapija se reklamira kao čudo koje topi masti, ubrzava metabolizam, zateže kožu i, prije svega, uništava celulit. Upućeni, međutim, upozoravaju da masaža oklagijama može voditi ka ozbiljnim problemima, posebno ako se radi nestučno
6419 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Flickr
Ilustracija, Foto: Flickr
Ažurirano: 25.02.2019. 20:30h

Među ženama koje u Crnoj Gori, posebno u Podgorici, žele da se riješe celulita, moderna je - maderoterapija. Drugi, neuporedivo manje misteriozan naziv za ovaj tretman je: masaža drvetom, odnosno oklagijama. Tretman se reklamira kao 100% prirodan, neinvazivan, kao čudo koje topi masti, ubrzava metabolizam, zateže kožu i, prije svega, uništava celulit. Upućeni, međutim, upozoravaju da masaža oklagijama može voditi ka ozbiljnim problemima, posebno ako se radi nestučno.

"Mnogi kozmetički saloni, posebno oni koji rade po kućama, bombarduju klijente oglasima za maderoterapiju, naročito na društvenim mrežama. U oglasima se nigdje ne pominju komplikacije, problemi i posljedice koje mogu da se pojave nakon ovih tretmana", kaže Sloba Bubanja kozmetičarka iz Beauty centra Estebel.

Ona upozorava da su žene koje na ovaj pokušavaju da se riješe celulita u opasnosti od povređivanja tkiva uz vidno izražene krvne podlive i modrice. "Ti podlivi i modrice su veoma opasni jer se, zbog popucalih vena i kapilara, stvara ugrušak (tromb), koji može da začepi krvne sudove i da dovede do ozbiljnih komplikacija. Zbog toga su sve masaže poslije kojih se pojave modrice veoma opasne, a stručnost takvog masera je sumnjiva", kaže Bubanja.

Modrice, masnice, šljive, podlivi ili hematomi, su isti pojmovi a različita imena za promjene na koži koje najčešće nastaju kao posledica udarca ili neke druge fizičke traume.

Naša sagovornica primjećuje da veliki broj žena, kad čuju da je stigla neka nova metoda, ne razmišljajući, idu da je isprobaju. A, neophodan je, kaže Bubanja, oprez: "Klijentkinje koje imaju bilo kakvih problema sa proširenim venama ili kapilarima, ili ako imaju osjetljivu kožu, bilo koji zdravstveni problem, treba da budu izuzetno obazrive, jer postoji opasnost od povređivanja, pucanja i kasnijih komplikacija i deformiteta zone koja je tretirana, a celulit će im i dalje ostati".

Iskusna kozmetičarka tvrdi da se masažom oklagijama problem celulita ne rješava, već se on potiskuje u duboke slojeve, gdje, međutim, kratko ostaje. "Neko vrijeme se ne vidi na površini, ali se ubrzo nagomila tako da počinje boljeti na dodir. To je prvi korak ka fibroznom celulitu od koga se kasnije teško riješiti."

U takvim slučajevima, potrebno je više drugih, efikasnijih i bezbjednijih tretmana pomoću kojih je moguće tako nagomilani celulit izvući na površinu, razbiti ga, rastvarati, drenirati i tako ga eliminisati.

"To znači, neophodno je koristiti potpuno suprotne anticelulit metode od oklagija".

Bubanja takođe upozorava da masažu oklagijama uglavnom rade nestručne osobe. "Obuka za maderoterapiju traje dva dana. Na obuku može da dođe svako, bez obzira na prethodno obrazovanje, stručnu spremu ili profesiju. Da li neko ko je završio poljoprivrednu, mašinsku ili ekonomsku školu, može za dva dana da postane stručnjak za masažu? Međutim, mlade djevojke, željne brze zarade, vide jedna od druge i ne razmišljajući, plate pozamašnu sumu novca za taj dvodnevni kurs, očekujući od te obuke brzu i laku zaradu".

Podsjećajući da su se i ranije pojavljivale takozvane "satelit" metode, Bubanja objašnjava da su one trajale veoma kratko, pošto bi klijenti shvatili da te metode nemaju efekta ili dovode do štetnih posledica. "Moj savjet svim klijentkinjama je da razmisle prije nego se odluče za neku metodu i da ne podliježu modernim, ali neprovjerenim trendovima", zaključuje kozmetičarka Beauty centra Estebel.

Bonus video: