OČEKIVANI ŽIVOTNI VIJEK U SVIJETU

Bolesti srca duplo češće od kancera

Prema Monstatovim podacima za 2017. očekivani životni vijek u Crnoj Gori je 76,7 godina - 74,1 za muškarce i 79,4 za žene.
736 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Iako se očekivani životni vijek produžio sa 46 godina, koliko je bio 1950, na 71 godinu, prema prognozi od prije četiri godine, ljudi u svijetu i dalje umiru mladi i od posledica koje čiji se uzrok mogao spriječiti.

Tokom 2017. godine u svijetu je umrlo 56 miliona ljudi, što je za deset miliona više nego 1990, navodi BBC. Više od 70 odsto njih život je izgubilo zbog posledica hroničnih bolesti, od kojih su srčana oboljenja najzastupljenija - u svakom trećem slučaju. Bolesti srca duplo su češće od drugog uzročnika smrti – kancera, odgovornog za svaku šestu smrt. U vrhu liste su još i dijabetes, respiratorna oboljenja i demencija.

Posebno zabrinjava broj umrlih zbog uzroka koji mogu da se spriječe, kao što su posljedice dijareje, komplikacije kod novorođenčadi, saobraćajne nesreće, ubistva ili samoubistva koja su, na primjer, u Velikoj Britaniji vodeći uzrok smrti kod muškaraca od 20. do 40. godine, prenosi Politika.

Udio zaraznih bolesti kao uzročnika smrti značajno je opao, kao i smrtnost kod djece zahvaljujući vakcinama, boljoj higijeni, ishrani i pristupu čistoj vodi. Međutim, i ti podaci se razlikuju od zemlje do zemlje, pa su siromašniji djelovi svijeta sada na nivou na kojem su razvijeniji bili u prvoj polovini prošlog vIJeka.

Da, ipak, nivo bogatstva ne podrazumIJeva automatski i duži životni vijek, pokazuje primjer Amerike gdje je zbog sve masovnijeg korišćenja narkotika očekivani životni vijek u poslednjih pet godina malo kraći.

Smrti od posljedica terorističkih napada, stradanja u ratu ili od prirodnih katastrofa, čine svega 0,5 odsto svih smrti.

Prema Monstatovim podacima za 2017. očekivani životni vijek u Crnoj Gori je 76,7 godina - 74,1 za muškarce i 79,4 za žene.