Crni luk: Čuva srce i kosti, popravlja raspoloženje, rastjeruje bakterije...

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprječavajući oksidaciju masnih kisjelina u vašem tijelu
6735 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 11.03.2019. 15:13h

Crni luk, višestruko korisna namirnica, član je porodice alliuma i bogat je jedinjenjima koja sadrže sumpor i koja su odgovorna za njegov opor miris, a veoma su dobra i za očuvanje zdravlja. Od crnog luka imamo mnogo koristi.

Dobar je za kardiovaskularni sistem

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje ugrušaka trombocita. Ova sulforna jedinjenja, pored toga, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može spriječiti i neke bolesti srca.

Za miran san i dobro raspoloženje

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu koji može spriječiti snabdijevanje mozga nutrijentima. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji ,osim dobrog raspoloženja, regulišu san i apetit.

Za kosti i vezivno tkivo

Studije su pokazale da crni luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi kod kojih se gustina kostiju smanjuje. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem crnog luka smanjiće rizik od lomljenja kuka. Svakodnevom upotrebom crnog luka ojačaćete kosti. Zato ga obavezno ubacite u ishranu. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirale, piše Blic.

Protiv zapaljenja

Crni luk je dobar u borbi protiv zapaljenja. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprječavajući oksidaciju masnih kisjelina u vašem tijelu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja.

Druge koristi od luka

Luk ima potencijal da poboljša balans šećera u krvi i da spriječi bakterijske infekcije. Pored sumpornih sastojaka i flavonoid kvercetin koji se nalazi u crnom luku ima antibakterijska svojstva. Luk koji dugo stoji isjeckan ili se izlaže visokoj temperaturi duže od 10 minuta gubi svoja ljekovita dejstva.

Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić preporučio je građanima Crne Gore da obrađuju zemlju i "sade luk ili nešto drugo, pošto je teška i mrčna godina pred nama". Kako je objasnio, i sam to radi.

Bonus video: