UPOZORENJE SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE

Svijet da se pripremi za neizbježnu pandemiju gripa

Zdravstveni radnici i WHO upozoravaju i strahuju da će još smrtonosniji virus gripa jednog dana preći sa životinja na ljude, mutirati i zaraziti više stotina hiljada ljudi
7005 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 11.03.2019. 18:39h

Svijet neizbježno mora da se suoči sa još jednom pandemijom gripa i treba da se pripremi za potencijalne posljedice koje bi ona mogla da prouzrokuje, a pritom se ne smiju podcijeniti ni svi rizici koji idu uz tu bolest, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Iznoseći globalni plan kako se boriti protiv te virusne bolesti i na koji način preduhitriti potencijalnu globalnu epidemiju, WHO u saopštenju ističe da se "ne treba pitati hoće li biti sljedeće pandemije gripa, nego kada će se ona dogoditi".

"Opasnost od pandemije gripa uvijek postoji", rekao je direktor WHO Tedros Gebrežezus.

"Moramo da budemo oprezni i spremni, jer će troškovi velike epidemije gripe nadmašiti svotu namijenjenu prevenciji".

Posljednja svjetska pandemija gripa koju je prouzrokovao virus H1N1 poharala je svijet 2009. i 2010. godine. Studije su pokazale da je tokom prve godine pandemije bila zaražena svaka peta osoba, a stopa smrtnosti je iznosila 0,02 odsto.

Zdravstveni radnici i WHO upozoravaju i strahuju da će još smrtonosniji virus gripa jednog dana preći sa životinja na ljude, mutirati i zaraziti više stotina hiljada ljudi.

Kako prenosi Hina, postoje razni tipovi virusa gripa koji se stalno mijenjaju, a svake godine u sezonskim epidemijama širom svijeta zarazi se oko milijarda ljudi.

Među njima je tri do pet miliona veoma teških slučajeva, što najčešće rezultira smrću između 290.000 i 650.000 zaraženih uslijed raznih komplikacija povezanih sa sezonskim gripom.

U sprečavanju nekih tipova gripa pomaže vakcinisanje, zbog čega WHO preporučuje vakcinisanje svake godine, posebno kad je riječ o zaposlenima u zdravstvu ili zdravstveno ugroženim osobama, a to su penzioneri, djeca i hronično bolesne osobe.

U skladu sa novim planom, koji se smatra najsveobuhvatnijim do sada, WHO planira da preduzme mjere čija je svrha zaštititi što više ljudi od sezonskog gripa i da se u isto vrijeme pripremi za pandemiju.

Glavna dva cilja Svjetske zdravstvene organizacije su poboljšanje globalnih kapaciteta nadzora i brzo djelovanje.

To bi trebalo da se postigne tako da svjetske vlade razviju bolje alate prevencije, ranog otkrivanja, kontrole i liječenja gripa.

"Potrebno je razviti što efikasnije injekcije i antivirusne ljekove", navodi se u saopštenju WHO.