OTROVI U VOĆU I POVRĆU

Namirnice sa najviše pesticida: Jagode, spanać, kelj...

"Zdravstvene prednosti ishrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima", zaključuju istraživači
2722 pregleda 1 komentar(a)
Dio liste "Prljavih 12", Foto: Ewg.org
Dio liste "Prljavih 12", Foto: Ewg.org
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Svake godine Ekološka radna grupa (Environmental Working Group) objavljuje svoju listu “12 prljavih”, na kojoj se nalaze proizvodi koji sadrže najviši nivo ostatka pesticida.

Ove godine prva tri mjesta zauzimaju: jagode, spanać i kelj. Slijede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer i krompir.

Lista je sastavljena na osnovu rezultata testiranja na pesticide koje su obavili američko Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za hranu i ljekove (FDA). Ove godine se pokazalo da više od 92 odsto normalno uzgojenog kelja ima bar dva ostatka pesticida, a neki su sadržali čak 18. Kelj i spanać sadržali su 10-80 odsto više ostataka pesticida od bilo kog drugog voća ili povrća.

"Iznenađeni smo što kelj sadrži toliko pesticida, ali rezultati ovog istraživanja su nedvosmisleni", rekla je toksikološkinja Ekološke radne grupe Aleksis Temkin.

Pesticidi pomažu u zaštiti usjeva od insekata, korova i infekcija, ali istraživanja su pokazala povezanost između izlaganja pesticidima i zdravstvenih komplikacija. Istraživanje je takođe pokazalo da organski proizvodi imaju manje ostataka pesticida od konvencionalno uzgojenih.

EWG je takođe objavio listu najmanje zagađenog voća i povrća, zvanu “15 čistih”. Na njoj se nalaze avokado, slatki kukuruz, ananas, zamrznut grašak, luk, papaja, patlidžan, špargle, kivi, kupus, karfiol, tikvice, brokoli, pečurke i dinje.

U izvještaju je navedeno da potrošači treba da kupuju organske proizvode kad god je to moguće, ali istraživači ističu da to ne znači da ljudi koji sebi ne mogu priuštiti organski porizvedeno voće i povrće ne treba nikako da konzumiraju ove namirnice. "Zdravstvene prednosti ishrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima", poručila je analitičarka Ekološke radne grupe Karla Burns.