ZA VITKOST I ZDRAVLJE

Princip 80/20: Nije dijeta, ali topi kilograme

Pravilo je veoma jednostavno: 80 odsto vremena jedete zdravo, 20 odsto vremena ugađate sebi
2851 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Istina je da pomoću restriktivnih dijeta možete za kratko vrijeme da izgubite dosta kilograma, ali se oni, nažalost, u većini slučajeva brzo vrate. Oni koji preporučuju princip ishrane 80/20 kažu da je to pravi način da se suvišnih kilograma riješite zauvjek. Naglašavaju da dijeta 80/20 nije dijeta, već princip ishrane koji zahtijeva promjenu navika u hranjenju koje dovode do gojaznosti.

Pravilo je veoma jednostavno: 80 odsto vremena jedete zdravo, 20 odsto vremena ugađate sebi. Preciznije: 80 odsto obroka treba da se sastoji od voća i povrća, a 20 odsto od mesa, žitarica ili proizvoda bez glutena. Na dijeti 80/20 dozvoljeno su grickalice u obliku komada pice, kolača ili kuglice sladoleda, pod jednim uslovom - da se to dogodi s vremena na vrijeme. Na primjer, poslije jela nezdravo je uzeti poslasticu, ali može se neka zdrava poslastica uzeti kao zamjena za sljedeći obrok.

Tereza Kater, nutricionistkinja, lični trener i autorka knjige „Dijeta 80/20“, savjetuje da 20 odsto nezdrave hrane ipak treba da unosite jednom nedeljno, a ne da svakog dana računate tih 20 odsto.

Ovakav princip ishrane ne morate da primjenjujete samo ako želite da smršate. Idealan je za sve koji žele da poboljšaju sveukupno zdravlje i da smanje rizik od srčanih oboljenja, visokog pritiska i raka.

„Hrana mi je konačno postala prijatelj, a dosljednost je ključ svega. Vjerujem da je mnogo bolje jesti od svega po malo nego odreći se nečega zauvjek“, kazala je supermodel Miranda Ker hvaleći princip 80/20.