E-CIGARETE SU OPASNE

Objavljeno upozorenje: Oprez sa elektronskim cigaretama

Upozorenje je upućeno nakon više izvještaja o konvulzivnim napadima zabilježenim među korisnicima
1403 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Američka uprava za hranu i ljekove (FDA) ovih dana je objavila sigurnosno upozorenje korisnicima elektronskih cigareta nakon više izvještaja o konvulzivnim napadima zabilježenim među korisnicima, javila je hrvatska agencija HINA.

Prema saopštenju FDA zabilježeno je 35 slučajeva konvulzija između 2010. i početka 2019. "Iako se 35 slučajeva ne čini mnogo u poređenju sa ukupnim brojem ljudi koji koriste e-cigarete, zabrinuti smo zbog toga", objavila je državna agencija. Neke vrste e-cigareta omogućavaju korisnicima da brzo udahnu veću dozu nikotina.

Tih 35 slučajeva pokrenulo je istragu o tome postoji li veza između konvulzivnih napada i korištenja elektronskih cigareta. FDA ističe da se na osnovu dosadašnjih infomacija ne može sigurno reći da e-cigarete izazivaju te napade.

"Izvještaji takođe ne pružaju dovoljno podataka za utvrđivanje jasnog obrasca ili uzroka tih slučajeva«, piše FDA u saopštenju. Navodi se da su slučajevi konvulzija zabilježeni i među novim i među iskusnim korisnicima e-cigareta.

Preporučujemo za Vas