OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Hrapović: Crnogorsko zdravstvo stoji rame uz rame s razvijenim evropskim zemljama

"Prostora za napredak uvijek ima, a reformski procesi su sastavni dio svakog zdravstvenog sistemama i vrlo smo uspješni u njihovom sporovođenju“, rekao je Hrapović
523 pregleda 7 komentar(a)
Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, Foto: PR Centar
Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, Foto: PR Centar
Ažurirano: 06.04.2019. 14:35h

Crna Gora istrajno promoviše koncept zdravlja za sve i jednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite, obezbjeđujući primarni nivo zdravstvene zaštite u skladu sa standardima evropskih država.

To je poručeno povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, čiji je ovogodišnji slogan "Univerzalna zdravstvena pokrivenost- zdravstvena zaštita za sve", a koji su Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Podgorica obilježili na Trgu nezavisnosti.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, rekao je da je Crna Gora obezbijedila efikasan primarni nivo zdravstvene zaštite, ocjenjujući da je u skladu sa standardima evropskih država, prenosi PR Centar.

"Crnogorsko zdravstvo, kada je u pitanju ovaj vid zdravstvene zaštite, stoji rame uz rame s razvijenim evropskim zemljama. Prostora za napredak uvijek ima, a reformski procesi su sastavni dio svakog zdravstvenog sistemama i vrlo smo uspješni u njihovom sporovođenju“, saopštio je Hrapović.

On je naveo da zdravlje predstavlja najvažniji ljudski resurs,zbog čega bi, kako je kazao, posebnu pažnju trebalo posvetiti zdravim stilovima života i prevenciji faktora rizika, koji su najčešći uzrok nastanka poremećaja zdravlja.

"Današnji dan je prilika da se dodatno obavežemo da vodimo računa o svom zdravlju, da se revnosnije odnosimo prema preventivnim i skrining programima za koje je država obezbijedila sve neophodne resurse, jer je Vlada Crne Gore univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom za sve građane stavila u vrh svojih prioriteta“, rekao je Hrapović.

On je poručio da je zdravstvena zaštita kolektiva odgovornost, ali i svakog građanina pojedinačno.

"Zato je današnja poruka da svi zajedno stremimo ovom cilju i da „Zdravlje za sve“ bude moto svakog, a ne samo Svjetskog dana zdravlja“, kazao je Hrapović.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, rekla je da zdravlje treba da bude osnovno ljudsko pravo, a ne privilegija odabranih.

"Svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu, kada mu treba i gdje mu treba, a da pri tome ne bude izložen riziku osiromašenja, ukoliko posegne za nekom zdravstvenom uslugom ili lijekom. Samo primarna zdravstvena zaštita može da donese zdravlje do svakog pojedinca, u svačiji dom“, rekla je Brajović.

Ona je kazala da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznali značaj primarne zdravstvena zaštite i usvojili je kao nacionalni prioritet.

"To je ulaganje u zdravlje za sve i ulaganje u društvo održivog razvoja gdje niko neće biti izostavljen. Na taj način stavlja se kontrola na eskalaciju zdravstvene potrošnje i omogućava se smanjivanja siromaštva“, istakla je Brajović.

Ona je istakla da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja istrajno promoviše koncept zdravlja za sve i jednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite.

Brajović je poručila da će Svjetska zdravstvena organizacija nastaviti da pruža podršku u obezbjeđivanju kvalitetnog zdravstvenog sistema.

"Svjetska zdravstvena zaštita nastaviće da pruža podršku Ministarstvu zdravlja u obezbjeđivanju adekvatnog nivoa finansijske zaštite građana Crne Gore prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, kao jednog izuzetno važnog indikatora i mjere efikasnosti zdravstvenog sistema“, navela je Brajović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, kazao je da je cilj te institucije da u toku naredne godine poveća broj zaposlenih ljekara, kako bi svaki građanin, kako je rekao, imao svog izabranog doktora.

"Dom zdravlja Podgorica dnevno primi oko sedam hiljada građana.U brojnim savjetovalištima koja postoje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Crnoj Gori, trudimo se da ispunimo osnovni moto zdravstvene zaštite, odnosno univerzalna pokrivenost svih djelovala teritorije za koju smo odgovorni“, naveo je Kavarić.

Kavarić je pozvao građane da redovno obavljaju preventivne preglede, u cilju očuvanja zdravlja.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Inistutut za javno zdravlje, Agima Ljajević, poručila je da zdravlje mora biti integrisano u sve politike jer predstavlja prosperitet države.

"Samo zdrava populacije može raditi na opštem prosperitetu. Važno je da zdravlje bude u fokusu svih politika, ne samo sektora zdravstva, već je neophodno da se svi sektori, sa aspekta svoji ingerencija, uključe u proces očuvanja i unapređenja zdravlja“, rekla je Ljajević.

Ona je pojasnila da je neadekvatno ponašanje najčešći uzrok različitih oboljenja i da je potrebno posvetiti, kako je poručila, više pažnje fizičkoj aktivnosti koja je bitna za očuvanje zdravlja.

Institucije crnogorskog zdravstvenog sistema su danas na Trgu nezavisnosti, sa timovima ljekara, mjerili visinu, težinu i indeks tjelesne težina, vršili mjerenje šećera u krvi, mjerenje pritiska, kao i savjetovali građane o skrining programima, zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Preporučujemo za Vas