Ovi simptomi ukazuju da koristite pogrešnu kremu za lice

2328 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krema za lice je vjerovatno neizostavan i najvažniji proizvod dekorativne kozmetike. Evo znakova koji ukazuju na to da koristimo pogrešnu kremu za lice.

1. Zatezanje kože lica

Ukoliko primijetite zatezanje ili namreškanost, odnosno osjećaj zategnute tanke kože na površini - odmah promijenite kremu.

2. Osjećaj nelagode

Ako nakon nanošenja kreme primijetite osjećaj nelagode ili svraba, isperite proizvod. Pri tome ne mora biti crvenila, ali sam osjećaj nelagode nije dobar znak.

3. Osjećaj jake topline na licu

Ako nakon nanošenja kreme na lice osjetite kao da vam se lice žari, sigurno treba da promijenite kremu.

4. Crvene akne

Postepena pojava crvenih akni može značiti i početak rozaceje (hronična upalna bolest obilježena sklonošću razvoja crvenila i krvnih sudva) koja može biti povezana s konzervansima u kozmetičkim preparatima.

5. Pojava crvenila na suncu

Pojava crvenila na licu dok je izloženo suncu, znači da se u kremi nalazi sastojak koji ne smije biti izložen suncu, pa onda kombinacija tog sastojka i sunca izaziva hemijsku reakciju na koži.

6. Alergijska reakcija

Neodgovarajuća krema može uzrokovati i pojavu kontaktne alergija koja se liječi kroz više mjeseci, a može uzrokovati zatvaranje očnih kapaka ili čak otok usana. Budući da se neke reakcije pojavljuju tek nakon nekog vremena upotrebe kreme, ne možemo odmah biti sigurni koja nam krema odgovara. Međutim, većina reakcija se pojavi nekoliko sekundi nakon što smo nanijeli kremu na lice, tako da za procjenu odgovarajuće kreme mogu pomoći testeri.

Bonus video: