Nemojte piti bakterije: Opasno je ponovo koristiti plastične boce

Plastika sadrži hemikalije koje su loše za vaše hormone. Što se bočica više koristi, to se hemikalije više rastvaraju u vodi
3353 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2019. 16:17h

Hidratacija je veoma važna za naše zdravlje, ali ponekad smo toliko fokusirani na unos vode da ne obraćamo pažnju na potencijalne opasnosti od određenih navika. Na primjer, neophodno je izbjeći ponovnu upotrebu plastičnih flaša. Pred vama je nekoliko razloga zbog kojih treba da poslušate ovaj savjet, piše internet stranica topsante.net.

1. Ponovna upotreba plastičnih boca ubrzava njihovo propadanje. Sitne ogrebotine formiraju se na unutrašnjoj strani boce. Opasno je koristiti vodu iz ovakve flaše jer su ove ogrebotine savršeno mjesto za nakupljanje bakterija koje će, sa vodom koju pijemo, završiti u našem tijelu .

2. Teško je oprati unutrašnjost plastične boce. Vlaga koja ostaje unutar boce kao i visoka temperatura stvaraju povoljno okruženje za proliferaciju bakterija. Zapravo, pijete bakterije koje su ostale u bočici, što predstavlja veliki rizik za vaše zdravlje. Ove bakterije mogu izazvati povraćanje, mučninu i dijareju.

3. Plastika sadrži hemikalije koje su loše za vaše hormone. Što se bočica više koristi, to se hemikalije više rastvaraju u vodi, što je čini neprikladnom za potrošnju. Ništa vas neće zaštititi od bakterija i hemikalija.

4. Ako nekoliko puta pijete iz iste plastične boce, izlažete se mnogim vrstama virusa. Poznato je, na primjer, da je hepatitis A uzrokovan i ponovljenom konzumacijom alkohola iz iste plastične bočice. Iako je upotreba iste plastične boce ponekad pogodna, nije sigurna opcija. Postoje mnoge alternative, najjednostavnija je: sipajte vodu u staklenu flašu.

Bonus video: