Rotkvice: Niži holesterol, manje urinarnih infekcija

Svrstavaju se među povrće koje je blagotvorno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju holesterol, regulišu nivo šećera i krvni pritisak
1342 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 15.04.2019. 18:42h

Rano proljeće pravo je vrijeme da rotkvice zauzmu svoje mjesto mežu namirnicama koje će obogatiti već pomalo siromašni 'zimski' jelovnik. Ovi korjenasti plodovi pomažu' buđenju' organizma i štite bubrege od stvaranja kamena.

Rotkvice se posebno preporučuju onima koji su tokom zime preležali bronhitis ili upalu sinusa. Osim toga, svrstavaju se među povrće koje je blagotvorno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju holesterol, regulišu nivo šećera i krvni pritisak, penosi stranica ljepotaizdravlje.ba.

Rotkvice podstiču i rad jetre i žučne kese i čiste krv. Vlakna, kojima obiluju, regulišu pražnjenje crijeva, pa se efektnije izbacuju toksini i sprečava pojava zatvora.

Ovi crveni plodovi značajni su i za zdravlje kože. Uspješno čiste lice od akni, a djeluju i protivupalno. Poželjno je i da ih jedete, ali i da ih stavljate na problematično mjesto na koži. Izmiksajte rotkvice u blenderu, dodajte malo vode i nanesite nježno, vrhovima prstiju, nanesite smjesu na kožu.

Sok od rotkvica se smatra dobrim prirodnim lijekom protiv urinarne infekcije. Ovaj napitak efikasno ublažava 'peckanje', a odličan je diuretik i pomaže izbacivanju bakterija.

Bonus video: