Ostati predugo na wc šolji može biti opasno

Kompromis ne postoji: morate ostati kraće na wc šolji. Ako imate zatvor, razmislite o dodavanju više vlakana u ishranu ili razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom o opcijama
2456 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 17.04.2019. 16:55h

Svi znamo ljude koji, kada uđu u kupatilo da izbace ono što svi moraju izbaciti, ostaju tamo dugo. Veoma dugo. Neki ljudi imaju skoro biblioteku ili štand časopisa u blizini toaleta. Ili se smjeste sa svojim telefonom ili čak laptopom. Neki roditelji takođe pokušavaju da ostanu dugo 'na tronu' da bi imali samoću i mir...

Prema riječima hirurga, dugačak boravak na wc šolji može biti opasan i izazvati razorne fizičke probleme. Naročito ako je riječ navici koja traje odavno. Doktorka Eleanor Atkins upozorava: "Sedenje na na wc šolji stvara veliki pritisak na dno karlice. Ovo može dovesti do slabljenja mišića u ovom dijelu tela i na kraju postoji rizik od rektalnog prolapsa, zbog čega se završava na operacionom stolu".

Kompromis ne postoji: morate ostati kraće na wc šolji. Ako imate zatvor, razmislite o dodavanju više vlakana u ishranu ili razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom o opcijama. Ako ste zavisni od igara na telefonu, ostavite uređaj van kupatila tako da nećete biti u iskušenju da produžite boravak. A ako želite da se odmorite bez djece i ostalih ukućana - okupajte se umesto da se pretvarate da imate zatvor. I ako je vaš partner navikao da predugo zaključava, tvrdeći da ima hitne i neophodne potrebe - upozorite ga na posljedice.

I Gregori Torkelson, fizijatar na odeljenju za gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu na Pitsburškom univerzitetu upozorava da vrijeme koje provodite na wc šolji treba da bude maksimum 10 do 15 minuta. "Ukoliko nemate potrebu za velikom nuždom, možda ćete biti u iskušenju da pokušate da gurate ili naprežete kako biste 'odradili posao'. Sva ta naprezanja bi mogla da dovedu do pojave hemoroida - ispupčenih krvnih sudova oko anusa, koji mogu da postanu natečeni i bolni ili čak da krvare.

Bonus video: